- hirdetés -

Továbbra is gőzerővel dolgoznak a hivatásosok és az önkéntesek a Duna partjain, hogy az eddig valaha jegyzett legnagyobb árvíztől megmentsék a városokat. Orosháziak is vannak a gáton.

15:05

Gyűjtenek Orosházán

A Békés megyei Civil Információs Centrum gyűjtést szervez az árvíz sújtotta vidék lakói számára, illetve támogatni kívánja a védekezésben résztvevő önkénteseket. A tartós élelmiszerekre, ásványvízre, takarókra és fertőtlenítőszerekre vonatkozó felajánlásokat a megyei katasztrófavédelemmel együttműködve osztják majd ki.

Ha tudtok olyan civilekről, akik önkéntesként kint dolgoznak a védekezésben, jelezzétek nekünk az info@oroscafe.hu címen. Ugyanide várjuk a helyszíni beszámolókat, fotókat, amiket közzéteszünk.

Az adományokat június 11-től június 30-ig lehet leadni Orosházán a Pacsirta utca 8. szám alatt hétfőtől-péntekig 14 és 18 óra között, hétvégén pedig 10 órától 17-ig. Kérdés esetén hívható a +3630/567-23-53, illetve a +36 30/304-63-43-as telefonszám.

14:26

A katonák is dolgoznak

Az árvíz elleni védekezésben a szentesi és hódmezővásárhelyi laktanya katonái is részt vesznek.

Hódmezővásárhelyről Fábián László alezredes, az 5/3-as lövészzászlóalj parancsnoka, a kialakult árvízi helyzet miatt a laktanya rangidőse az OrosCafénak elmondta, az MH. 5. Bocskai István Lövészdandártól a vásárhelyi laktanyából 450 katona Győr környékén, a debreceni laktanyából pedig szintén 450 katona Tata környékén vesz részt a z árvízi védekezésben.

– Péntek reggel egy gumicsónakos műszaki különítmény is útnak indult, és fölállítottunk további két 50-50 fős csapatot az ehhez szükséges egészségügyi, logisztikai és szállítókapacitással, de indulásra parancsot még nem kaptunk – mondta el az alezredes.
– Katonáink elsődleges feladata a gátak megerősítése, Győr térségében egy megcsúszott gátszakasznál segítenek, ezentúl pedig az elárasztott területen a javak mentésében vesz részt a gumicsónakos műszaki alakulat.

10:45

Virsli és párizsi az éhes segítőknek

Orosházáról más formában is megy segítség a “frontvonalba”. Tegnap este a Merian Foods Kft ORSI Facebook oldalán tette közzé, hogy élelmiszerrel segíti a védekezési munkát.

“Épp most csomagolunk több mint 500 kg párizsit és 250 kg virslit Orosházán, ami éjjel indul Budapestre, hogy pénteken délben átadjuk a Vöröskeresztnek, akinek a segítségével jut el az adományunk a gátakon dolgozó önkéntesekhez. Az önkénteseknek ezúton is köszönjük az áldozatos munkát! Sok sikert a árvízi védekezésben!”

10:34

Tűzoltóink zsákolnak

Az orosházi tűzoltókat csütörtök reggel rendelték be a laktanyába, ahol összepakolták a felszerelést és várták az indulást. Közülük néhányan már korábban is voltak árvíznél, így pontosan tudják mire számíthatnak, ők segítenek az újoncoknak is.

Az orosházi tűzoltók is keményen dolgoznak, az állomáson töltik a homokzsákokat (Fotó: facebook)
Az orosházi tűzoltók is keményen dolgoznak, az állomáson töltik a homokzsákokat (Fotó: facebook)

A tűzoltók közül többen a Facebook oldalukon osztották meg rövid élményeiket. Innen tudjuk, hogy a csapat a tatai úttörőtáborban éjszakázott, majd reggel váltotta az addig dolgozókat. Péntek reggel az almásfüzitői vasútállomáson pakolták a homokzsákokat a vagonokba, amiket onnan visznek a gátakra.

10:31

Csütörtökön száztíz hivatásos állományú Békés megyei tűzoltó indult a Duna vonalához, hogy részt vegyen az árvízi védekezésben. Szarvasról indította útnak Matuska Zoltán tűzoltó alezredes, megyei igazgató-helyettes a tűzoltókat, köztük 14-et az orosházi tűzoltó-parancsnokságról. Békés megye hivatásos katasztrófavédelmi mentőcsoportjának tagjaiként a Duna árhulláma által érintett területeken támogatják majd az árvízi védekezést – tájékoztatott a megyei katasztrófavédelem.

A már szerdán elindult Körös Mentőcsoport Komárom-Esztergom megyében tölti a homokzsákokat, június 6-án ötezret töltöttek fel. A stratégiai pontnak számító Pilismaróton a Békés megyei katasztrófavédelem rutinos igazgatója, Tóth Tibor mérnök tűzoltó ezredes felel a védekezés vezetéséért.

10:28

Sorra dőlnek a vízállás rekordok

Péntek reggel 7 órai adatok szerint Nagybajcsnál 887 centiméter volt a Duna vízszintje. A tetőzést szombat reggelre várják 900 centiméteren, amelytől felfelé és lefelé 10-10 centivel térhet el a végleges magasság. A Győr-Moson-Sopron megyei községnél már megdőlt a 2002-ben mért addigi legmagasabb, 875 centiméteres vízállás. Budapesten reggel 7 órakor 784 centiméter volt a Duna vízszintje. A fővárosban hétfő reggel 885 centiméteren (plusz-mínusz 20 cm) tetőzhet a folyó. A korábbi 860 centiméteres rekordot 2006-ban mérték – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs tájékoztatását az MTI.

A várható vízállások (Forrás: MTI)
A várható vízállások (Forrás: MTI)

Hende Csaba honvédelmi miniszter péntek reggel úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy jelenleg 4179 katona kilenc árvízi helyszínen dolgozik, további 5454-en pedig tartalékban vannak. Eddig 426 technikai eszközt vontak be a védekezésbe, köztük deszantos rohamcsónakokat, helikoptereket, felderítő, pilóta nélküli repülőgépeket és más munkagépeket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.