- hirdetés -

Az utóbbi ötszáz év legsúlyosabb árvizével küzd Európa középső része. Linzben és Passauban élő Békés megyeieket kérdeztünk. A Körös Mentőcsoport készenlétben.  

Végre elállt az eső – ennek örült szívből a Passauban élő Ria kedden. A Duna, az Inn és az Ilz találkozásánál fekvő bajor városban az árvíz meghaladta az 1501-ben regisztrált 12,20 méteres történelmi csúcsot, de már túl vannak a nehezén. Kedd reggeli adatok szerint a Duna vízszintje csaknem fél méterrel csökkent az éjjel, visszahúzódott az Inn is. Bede Ria elmondta, a látvány félelmetes, még úgy is, hogy az ő otthona nem volt közvetlen veszélyben.

Passau hétfői látképe (Fotó: REUTERS/Michaela Rehle)
Passau hétfői látképe (Fotó: REUTERS/Michaela Rehle)

– Egybefüggő vízfelület alakult ki a három folyóból, a Duna hétfőn 12,98 méteres vízállással tetőzött, de kedd reggel már 12,24 volt. A sétáló utcában látványosan visszahúzódott a víz. A német kancellár, Angela Merkel is felkereste a várost és azt ígérte, 100 millió euróval segítik az árvízkárosultakat – tudtuk meg Riától. – A helyzet most Deggendorf környékén kritikus, az ottani településeknél több helyen átszakadt a gát, hajnaltól kezdődtek a kimenekítések. Passauban a hadsereg segítségére is szükség volt, áram ugyan még sok helyen nincs, az ivóvízszolgáltatás is csak 11,50 méter körüli vízállásnál lesz újra.

A Facebookon többen felajánlották, átmenetileg megosztják otthonukat azokkal, akiknek házát elöntötte a víz, és Ria szerint az összefogás a következő napokban a történelmi árvíz utáni talpraállásban is megmutatkozik: önkéntesek (köztük ő is) takarítják a víz után maradt sarat, hordalékot.

Felső-Ausztria tartományának székhelyénél, Linznél a Duna vasárnap a déli órákban kilépett a medréből, elöntve egy alacsonyan fekvő gépkocsiparkolót. Kedd délelőtt még 9,17 méter volt a vízállás, délutánra azonban 8,84 méterre mérséklődött. Szabó Erikától megtudtuk, a hidakat lezárták, a forgalmat a belvárosba terelik.

– Riasztó látvány a megáradt Duna, de az emberek nyugodtak, nincs pánik, sokan figyelemmel követik a vízállás változását a biztos távolból. Természetesen az utóbbi ötszáz év legsúlyosabb árvize a téma, erről beszélnek az emberek Linzben, van, akinek a földjét öntötte el a víz, van, akinek a lovardáját veszélyeztette, mást körbezárt az ártérben lévő házában, többeknek el kellett hagyniuk az otthonukat. De már csökken a vízállás – összegezte Erika.

Megyeiek a gátakon

A dunai áradás a vízügyi számítások szerint szerdán eléri Magyarországot, a szakemberek a fővárosban a 2002-esnél magasabbra számítanak. Molnár Béla vízügyi főigazgató a fővárosi helyzetről az MTI-nek hétfőn úgy nyilatkozott, az eddigi legmagasabb vízszint körüli értéket várnak. A vízügy és környezetvédelem országos irányításában 2010 óta dolgozó orosházi szakember szerint várhatóan a Szigetközben, Komárom, Esztergom és Budapest környékén lesz a legsúlyosabb a helyzet.

Az áradó Duna Budapesten, a Parlamentnél június 4-én (Fotó: MTI, Kovács Attila)
Az áradó Duna Budapesten a Parlamentnél június 4-én (Fotó: MTI, Kovács Attila)

Kedd este már összesen 673 kilométernyi töltés mentén védekeztek az árvíz ellen országszerte. Ebből rendkívüli védekezés van érvényben 191 kilométeren. A fővárosban 20 helyszínen folyik nagy erőkkel a védekezés, két kiemelt terület a Római part és a Margitsziget.

Ide klikkelve nyomon követheted egy Google-térképen, hogy hol, milyen segítségre van szükség.

Csongrád megyéből a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái és eszközei (búvárcsoport, könnyű vízi mentőcsoport, rohamcsónakok, speciális világítási eszközök, tehergépjárművek, mentő) kedd kora délután elindultak Győr felé. Nem sokkal később további 450 katona indult útnak Győrbe az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Zrínyi laktanyájából, hogy részt vegynek a dunai árvízhelyzet elhárításában.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságától 56-an indultak el az árvíz sújtotta vidékekre.

Békés megyében a Körös Mentőcsoport árvízi- és vízi mentési komponense felkészült a HUSZÁR önkéntes mentőszervezet keretében más megyében történő alkalmazásra – közölte a megyei katasztrófavédelem. A HUNOR hivatásos mentőszervezet megyei tagjai is készenlétben állnak, és meghatározott számú tűzoltó is indulásra készen.

A szerda reggeli információk szerint Budapesten kedden éjjel 648 centiméteres volt a Duna vízszintje, a korábbinál későbbre, hétfőre várható tetőzéskor 875 centiméteres lesz a víz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.