- hirdetés -

Dohányzásleszoktatás, lisztérzékenységi szűrés, egészségnap – közgyűlést tartott az Egészségsziget Egyesület.

Az Egészségsziget Egyesület célja az egészséges életmód népszerűsítése a fiatalok körében az óvodástól a középiskolásokig, tagjai jól felkészült szakemberek. Nemrégiben az egyesület közgyűlést tartott, melyen beszámoló hangzott el az elmúlt időszak munkájáról. Dr. Csányi Ágnes egyesületi elnök elmondta, tagjaik önkéntes munkával a maguk szakterületén olyan tevékenységet látnak el, melyek a kisgyermekek, fiatalok fejlődését szolgálja intézményes kereteken túl. A segítő tevékenység eltér egy kicsit az intézmények feladataitól, de egyes esetekben jól be is illeszthető azok feladatkörébe. Ezért igyekeztünk jó kapcsolatot kialakítani a városunkban és a kistérségben működő intézmények vezetőivel az óvodától a középiskolákig.

– A dohányzás elleni küzdelmet a megalakulásunk óta feladatunknak tekintjük, ennek részeként a Táncsics gimnázium egészségnevelési napján rendszeresen részt veszünk, az idein az energiaitalok káros hatásiról is tájékoztattuk a fiatalokat – emelte ki dr. Csányi Ágnes.

Az egyesület 2009 óta lisztérzékenységi szűrést is végez az elsős tanulók körében. Minden évben városi pályázaton nyert összegből és a támogatók segítségével tudják biztosítani a drága tesztek beszerzését. Az első években 65- 70 %-os volt a szűrésbe beleegyező szülői nyilatkozatok száma. Az utóbbi években jelentősen nőtt ez az arány, 2012-ben elérték a 98% -ot, melynek eredményeként 217 szűrést végeztek, egy gyermeknél IgA-hiányt, 1 tanulónál pedig lisztérzékenységet mutatott a gyorsteszt.

Az anyatej világnapján, augusztus elsején a szoptatás jelentőségére hívták fel a figyelmet egy színvonalas rendezvény keretében, amit a bölcsődében tartottak. Népszerű a kismama, valamint babamama jógafoglalkozások is.Az egészséges életmód, egészséges táplálkozás népszerűsítése érdekében a nőegylettel közösen egészségnapot tartottak, a meghívott vendégek között volt Erdei Zsolt profi ökölvívó is. Ételkóstolók, előadások várták az érdeklődőket.

– Munkánkat támogatóink nélkül nem tudtuk volna eredményesen végezni, ezúton is köszönetet mondunk mindenkinek, aki segítette az Egészségsziget Egyesület tevékenységét – összegzett dr. Csányi Ágnes.

Az egyesületről bővebben itt olvashatsz

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.