- hirdetés -

Gyerekek után kutattak egy erdőben, és gázrobbanás után a romok alatt. A Körös Mentőcsoport kutyás egysége sikerrel vette az akadályokat, megkapták a mentéshez szükséges minősítést.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat május 29-31. között rendezte meg a Nemzeti Mentőkutyás Szakmai Versenyt és Minősítő Vizsgát. A zsámbéki rendezvény célja, hogy a területi rendeltetésű mentőszervezetek mentőkutyás egységei összemérjék szakmai tudásukat, felkészültségüket.

Több helyszínen, feltételezett veszélyek alapján hajtotta végre a feladatokat hat mentőcsapat, köztük a Körös Mentőcsoport kutyás egysége. Az orosházi Balla Mónika, dr. Sin Zoltán és kutyája Kelly, valamint a telekgerendási Sipka Marianna és Kepy jól teljesítette a gyakorlatot.

Sipka Marianna és Kepy, Balla Mónika, Sin Zoltán és Kelly a gyakorlatok után
Sipka Marianna és Kepy, Balla Mónika, Sin Zoltán és Kelly a gyakorlatok után

Először egy feltételezett gázrobbanást követően kellett a rommá dőlt házakban, parkolóházakban, esetenként másfél méter mélységben kutatniuk.

Másnap éjszaka egy csapat gyerek kutatásában vettek részt az önkéntes mentőszervezetek tagjai. A riasztás szerint egy méhraj kergette szét a gyerekeket, őket kellett megtalálni a Pilisben, egy adott erdőterületen belül. A három órán át tartó mentést nehezítette, hogy éjszaka, kavicsos hegyoldalban, csúszós, gazzal benőtt területen kellett kutatniuk a kutyákkal.

A mentőcsapat tagjainak végig úgy kellett cselekednie, mintha valóban fennállna a veszélyhelyzet. A minősítő gyakorlaton a Körös Mentőcsapat kutyás egysége remekül helyt állt mindkét feltételezett szituációban, így megszerezték a nemzeti minősítést.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.