Deszka, bringa, kori, roller és graffity – az extrém sportparkban mindez teret kap.

- hirdetés -

Az extrém sportpark építésére 2010-ben nyújtott be pályázatot a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az orosházi önkormányzattal történt egyeztetést követően. Az elkészült parkot a Fűtőház utca 5 szám alatt május 25-én vehették birtokba a fiatalok, akik mindamellett, hogy kipróbálhatták a pályát, a környező beton falakat “otthonosabbá” is tehették, graffitivel dekorálhatták.

– Jó néhány évvel ezelőtt azok a fiatalok, akik kerékpáros, gördeszkás, és görkorcsolyás sportot űztek, úgy gondolták jó lenne, ha az ő hobbijuknak is teret tudna adni a város. Valóban sok év eltelt amíg gondolkodott a mindenkori városvezetés, hogy lehetne ezt a jelentős igényt kielégíteni.Voltak kezdeményezések, de jelentős lépés nem történt, ezidáig – mondta Dr. Dancsó József.

A polgármester megnyitóbeszédében kiemelte, hogy a park területén semmilyen közmű nem volt, tehát a víz- és áramellátást is meg kellett oldani. Majd sérülés- és balesetmentes kellemes sportolást kívánt az orosházi és a környező településekről érkező fiatalok népes táborának.

A gyerekek azonnal birtokba is vették az extrém parkot (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit
A gyerekek azonnal birtokba is vették az extrém parkot (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

Lázár Alpár a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa és az extrém park projektmenedzsere is részt vett az ünnepélyes átadón.
– Orosházán már van egy jól működő Máltai Játszótér, és felmerült, hogy létesítsünk egy olyan teret, ami elsősorban nem a kiskamaszoknak és a gyerekeknek, hanem a fiataloknak szól. Az ötlet alulról jött, mivel a helyi fiataloknak volt ilyen elképzelése. A pályázatot csak olyan civil szervezet nyújthatta be, akinek már tapasztalata van sport- és játszóterek építésében és üzemeltetésében. Ezért álltunk az ügy mellé – mondta Lázár Alpár, aki azt is megosztotta velünk, hogy már érkeztek a fiataloktól észrevételek és további fejlesztési lehetőségek, amelyeket a jövőben velük egyeztetve szeretnének megvalósítani.

Az ünnepélyes megnyitót és szalagátvágást követően megkezdődött a betonfalak dekorálása, majd a meghívott vendégek sportbemutatót tartottak. A rendezvény ideje alatt a zenéről Kortez, a jó hangulatról pedig a megjelent graffitisek és az extrém sportok szerelmesei gondoskodtak.

 A beruházás összköltsége több mint 31 millió forint, melyhez 90 százalékos támogatást nyertek az Új Széchenyi Terv („Extrém sportpark Orosházán” DAOP-5.1.3-11-2011-0032) keretében. A Városüzemeltetési Részvénytársaság a Máltai Szeretetszolgálattal közösen fogja üzemeltetni a sportparkot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.