- hirdetés -

Megalakult a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Fóruma pénteken. Az anyaországbeli és a külhoni magyarok közösen dolgoznak a mezőgazdaság és a gazdaság fellendítésén.

A nemzeti és ágazati összefogást hangsúlyozó eseményre határon innen és túlról is érkeztek résztvevők az orosházi művelődési központba péntek délelőtt.

A Fórum létrejöttét sok éves előkészítés előzte meg, melynek mozgatórugója az Orosházi Gazdakör volt. Az orosháziak határon túli kapcsolatépítése 2006-ban indult a Bánsági Magyar Gazdákkal, ezt követően erdélyi, vajdasági gazdakörökkel is bővült a kör. A Kárpát-medencei gazdákat tömörítő érdekképviselet igénye 2011-ben merült fel szintén az orosházi gazdáktól, ezt az ötletet karolta fel később a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A megnyitón a város képviseletében Zalai Mihály alpolgármester elmondta, külön öröm, hogy az új szervezet megalakulásának Orosháza adhat otthont.
– Fontos, hogy ne csak kulturális és turisztikai, hanem gazdasági téren is legyen kapcsolat az anyaországi és a külhoni magyarok között. Ennek motorja az Orosházi Gazdakör, nekik köszönhető, hogy ez a fórum ma megalakulhat.

Horváth József orosházi gazdaköri elnök beszél az alakuló ülésen (Fotó: Melega Krisztián)
Horváth József orosházi gazdaköri elnök beszél az alakuló ülésen (Fotó: Melega Krisztián)

A fórum alapító okiratát 16 gazdaszervezet látta el kézjegyével. Elsődleges célként azt tűzték ki, hogy a gazdák könnyebben juthassanak információhoz: főként az uniós támogatási rendszerről, és térségek fejlesztéséhez kapcsolódó forrásokról. A vezető szerepet a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara látja el, koordinátornak pedig az Orosháza és Térsége Gazdakört kérték fel. A szervezet elnöke, Horváth József elmondta, az együttműködés motorjaként szeretnének funkcionálni.
– Az emberi kapcsolatok kiépítésén keresztül majdani gazdasági lehetőségeket szeretnénk kialakítani. Az érdekképviselet a határon túl információhoz és a kapcsolatok építéséhez, a különböző gazdasági lehetőségek feltérképezéséhez, megvalósításához nyújt segítséget.

Szlovákiából, Horvátországból, Szlovéniából, Kárpátaljáról, Erdélyből és a Vajdaságból is érkeztek résztvevők. A szervezők hangsúlyozták, habár a magyarságot közigazgatási határok tagolják, mégis erős kötelék fűzi össze, mely nem csak kulturálisan kapcsol össze, de a fórum segítségével akár gazdaságilag is.

Az egyeztetés során szó esett arról is, hogy a fiatalokat igyekeznek majd az agrár pályára terelni.
– Ilyen program például a jövőre induló Darányi Ignác ösztöndíj, mely a határon túli magyar nyelvű felsőoktatásban résztvevőknek nyújt támogatást. Ehhez hasonló a Vidékfejlesztési Minisztérium gyakornoki programja, melynek keretében akár a minisztériumhoz, vagy annak háttérintézményeihez biztosítanak lehetőséget a fiatalok számára – ismertette a terveket Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

Horváth József, Kulcsár László, Győrffy Balázs, Tóth Katalin, Jakab István és Répás Zsuzsanna ismertette a részleteket (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Horváth József, Kulcsár László, Győrffy Balázs, Tóth Katalin, Jakab István és Répás Zsuzsanna ismertette a részleteket (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára üdvözölte a Fórum létrejöttét, az eddigi előkészítő munka gyümölcseként értékelte a találkozót.
– A nemzeti egységben való gondolkodásmód hatja át a mai részvételünket, a nemzetpolitikai céljaink megvalósulását is jelenti a közösségek közötti együttműködés.

Az egyeztető fórum elnökének Győrffy Balázst, az Agrárgazdasági Kamara elnökét választották meg, aki elmondta, a legfontosabb feladat jelenleg az, hogy letegyék az együttműködés alapjait.
– A kamara minden erejét és lehetőségét latba fogja tenni, hogy az együttműködés ne csak egy jogi keretrendszerré, hanem egy valóban élő kapcsolattá váljon. Látva az együttműködés szándékát és erejét, meggyőződésem, hogy sikerre van ítélve.

Jakab Istvánt, a Magosz elnökét arról kérdeztük, milyen támogatásra számíthat a most létrejött szervezet.
– A fórum pontosan azért alakult, hogy ne kormányzati szinten menjen a kapcsolatfelvétel, hanem a gazdálkodók, civilek, polgárok közötti együttműködés legyen a meghatározó. Az, hogy ebbe a kormányzati oldalról milyen támogatás lehetséges, a későbbiekben derül ki. Elsősorban az a cél, hogy az eddig kiaknázatlan gazdasági kapcsolatok is erősödjenek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.