- hirdetés -

Több évtizede hagyomány, hogy a hivatalos szezont május elsején, egy jó hangulatú majálissal egybekötött lóversennyel nyitják az orosházi lovas sportok művelői és kedvelői.

Több mint háromezren választották május elsejei programnak a bogárzói lovas majálist. Orosházán szeretik és mindig is szerették a lovas sportokat, emellett bizonyára az is sokat nyomott a latban, hogy a rendező Orosházi Lovas Egyesület idén is ingyen biztosította a belépést. Mint az elmúlt években, idén is volt étel, ital, szórakozási lehetőség, kirakodó vásár és hamisítatlan majális-hangulat.

A versenynap gerincét – ugyancsak a hagyományoknak megfelelően – a fogathajtás adta. Két kategóriában (póni és nagy ló) és két versenyszámban mérték össze tudásukat a Békés- és Csongrád megyéből érkezett fogatok. A versenyzők először akadályhajtásban viaskodtak a bójákkal és a másodpercekkel. Póni kategóriában teljes orosházi dobogó született. Sztojka Mihály mögött Lénárt Sándor és Ifj. Héjas Gyula végzett. A nagylovasoknál az Aranykalász LK. versenyzője Szabó Lajos győzött két hazai versenyző, Koncsek Ferenc és Kotolák Tamás előtt.

A lovak játszották a főszerepet (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
A lovak játszották a főszerepet (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Az augusztusi nagy siker indokolta, hogy a májusi programba is beillesszék a szervezők a „Polgármesterek hajtását”. Itt a négyfős mezőnyben az OLE elnöke, Tuska Pál végzett az élen Simonka György országgyűlési képviselő, Pusztaottlaka polgármestere, Lengyel Zsolt, Gerendás polgármestere és Zalai Mihály, Orosháza alpolgármestere előtt. A jelenlevő szakemberek egybehangzó véleménye szerint a prominensek profi módon terelgették a fogatokat. Külön öröm, hogy nem csak figyelik és támogatják a lovas sportokat, de időnként szívesen felülnek a bakra is.

Az asszonyok sem szerettek volna kimaradni a versengésből, így újabb érdekességképp beiktatták a szervezők az „asszonyhajtás”-t is a programba. Itt az ötfős mezőnyből a nagyszénási Talpa Márta bizonyult a legjobbnak.

Egy-egy ügető és galopp megyei futam is színesítette a programot. Az ügetőt Kulik Ferenc, a galoppot Kunstár Sándor nyerte, de ezekben a számokban majd három futam alapján hirdetnek győztest.

Délután ismét a fogatosoké volt a főszerep. Ezúttal hibaidős akadályhajtásban adhattak számot tudásukról. A pónisoknál – csakúgy mint délelőtt – nem talált legyőzőre Sztojka Mihály. Mögötte az EMPE versenyzője Mórocz Tamás és az OLE-s Ifj. Héjjas Gyula végzett. A nagyoknál Kotolák Tamás OLE, Deli Dániel Nagymágocsi LE, Varga Sándor OLE volt a dobogó.

Nagy sikere volt a kétfordulós póni-galoppnak, a csikós és a lovastorna bemutatónak és a négyes fogatok bemutató versenyének is. Napsütéses szép idő, jókedv és a már említett hamisítatlan majális hangulat tette teljessé a napot. Szép volt Bogárzó, szép volt OLE!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.