- hirdetés -

A Német Nemzetiségi Önkormányzat a városalapítás évfordulója alkalmából a Harruckern emléktáblánál koszorúzott.

A múzeumnál elhelyezett Harruckern emléktáblánál április 24-én, délelőtt tartott ünnepség a magyar és osztrák himnusszal vette kezdetét, majd Roland Mittag, a gyulai osztrák képzési központ vezetője mondott beszédet. Ünnepi gondolatait történelmi áttekintéssel kezdte, kiemelte a Harruckern család szerepét Orosháza alapításában. Szólt Harruckern János Györgyről, és fiáról, városunk alapító birtokosáról, Harruckern Ferenc Domokosról.

Megemlékezett arról, hogy 1744. április 24-én Szent György napján 32 család telepedett le Orosházán. Településünket alapító őseink a Táncsics és Zombai utcán rakták le az első házak alapjait, majd Orosháza rohamos fejlődésnek indult. A 19. században a telekkönyvezés alapján már 2000 paraszti kisbirtokos munkálkodott városunkban. 1870-től vasút működött és gőzmalmok épültek. Az I. világháború előtt már volt telefonközpont, élénk kulturális élet folyt, és két újság is tájékoztatta a napi történésekről az itt élőket. 1945-ben kapott Orosháza városi rangot.

– Az utókornak ugyanolyan polgári erényekre van szüksége, mint amilyenekkel a Harruckernek rendelkeztek. Kiváló gazdasági és pénzügyi ismeretekre, szervező és vállalkozói tehetségre, alkalmazkodó képességre és szorgalomra – emelte ki Roland Mittag.

Az ünnepi gondolatokat követően Roland Mittag, Zalai Mihály alpolgármester, dr. Abonyi Lajos, a Német Nemzetiségi Önkormányzat első elnöke, valamint Szarvas Város Barátainak Köre képviseletében Dankó Ervin és Tusjak Lászlóné az emlékezés koszorúit helyezte el a Harruckern emléktáblánál.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.