- hirdetés -

A város újratelepítése és az orosházi gimnáziumi oktatás 80. évfordulója is apropóul szolgált az április 24-én tartott „A SCOLA URBI” rendezvénynek.

Dr. Blahó János főigazgató köszöntője után Fehér Borbála, a Székács evangélikus iskola igazgatója prezentálta az általa vezetett intézmény elmúlt öt évének innovációit. Hangsúlyozta, hogy az értékek megőrzése mellett az értékteremtés is ugyan olyan fontos. Őt követve a főigazgató bemutatta a Táncsics gimnázium szellemi termékeit.

A rendezvény fő momentuma mégis az Evangelia et epistolae volt. Vassné Técsy Edit a Táncsics egyik tanára bemutatta az egyedülálló és értékes kiadványt.

Kulcsár László főigazgató-helyettes egy az 1589-ből származó Evangelia Et Epistolae című, soha ki nem adott könyv rontott nyomdai ívének részletét mutatja. Fotó: Rosta Tibor
Kulcsár László főigazgató-helyettes az Evangelia Et Epistolae rontott nyomdai ívének részletét mutatja.
(klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor

Az iskola könyvtárának egyik kötete, az 1621-ben nyomtatott latin nyelvű Florilegii magni, amelyből a világon 35 példányról tudnak, Magyarországon ez az egyetlen. A 2008-as restaurálása során a könyv kötéstáblájában egy 1589-ben nyomtatott Evangelia et epistolae könyv részleteire bukkantak, ami talán sosem került forgalomba, ha mégis, egyetlen példány sem található a világ könyvtári és levéltári adatbázisaiban. A 8 nyomdai ív szinte a teljes könyv.

Ennek a könyvnek a reprodukcióját nyújtották át a város vezetésének és az egyházi fenntartóknak, további érdekességeket a könyvről az Orosházi Harangszóban olvashattok.

A kutatást Maczkóné Iványi Katalin, Kulcsár László és Vassné Técsy Edit végezte.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.