- hirdetés -

A tűzoltó készülékeket, menekülési útvonalat is ellenőrizték.

Országszerte 980 magas és középmagas lakóépület tűzvédelmi állapotát ellenőrizték a múlt hónapban, az ismételt ellenőrzéseknek köszönhetően javult a helyzet, viszonylag kevés hiányosságot találtak a szakemberek.

Békés megye területén magas lakóépület nincs, középmagas viszont huszonnyolc épült. A Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kirendeltségei valamennyit, a négy orosházit is ellenőrizték a lakók védelme érdekében.

Kossuth utcai lakótömb is középmagasnak számít (archív fotó)
Kossuth utcai lakótömb is középmagasnak számít (archív fotó)

– A szakemberek nagy hangsúlyt fektettek a beavatkozási feltételek meglétének vizsgálatára. Ellenőrizték az épületek megközelíthetőségét, a tűzoltási felvonulási területek kialakítását, használhatóságát és jelölését. Figyelmet fordítottak a külső oltóvízforrások hozzáférhetőségének, megfelelőségének vizsgálatára is, emellett a fali tűzcsaphálózatok állapotát, a karbantartások dokumentációját is megnézték – tudtuk meg Nagy Szilvia katasztrófavédelmi szóvivőtől.

Fontos, hogy a lépcsőházakban a hő-és füstelvezetés biztosított legyen, a kiürítési útvonalak megfelelő állapotban legyenek. – ezt is ellenőrizték a katasztrófavédelem munkatársai. Felmérték továbbá a tűzoltó készülékek mennyiségét, ezek karbantartottságát, valamint az áramtalanítás, a szakaszolhatóság, a ki-és bejutás lehetőségét.

A vizsgálat kiterjedt a beépített tűzvédelmi berendezések, tűzvédelmi iratok átfogó ellenőrzésére is. Hangsúlyt fektettek az elektromos és villámvédelmi berendezések felülvizsgálatának ellenőrzésére, továbbá megnézték, szabályosan fel vannak-e tüntetve azok a biztonsági jelek, amelyek tűz esetén a menekülési útvonalat jelzik.

Nagy Szilvia elmondta, tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó körülményt az ellenőrök nem tártak fel. A kisebb szabálytalanságok kapcsán hatósági felhívást, tűzvédelmi kötelezéseket adtak ki. A tapasztalatok azt mutatják, Békés megyében a társasházak komoly figyelmet fordítanak a tűzvédelemre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.