- hirdetés -

Itt a tavasz, nyílnak a virágok, kezdődik a méhészeti-szezon. Nem mindegy viszont, mivel és mikor permetezünk

Ugyanis káros lehet a méhek számára, tudtuk meg Hajdú Zoltán, környezetvédelmi előadótól. A növényvédő szer tárolása, forgalmazása, szállítása, felhasználása fokozott veszéllyel jár. Növényvédelmi tevékenység során növényvédő szer nem kerülhet a kezelendő területen kívül máshová. Virágzás során tilos olyan szerrel kezelni a gazdasági növényeket, melyek a méhekre kifejezetten veszélyesek, vagy kockázatot jelentenek.

A tilalom a virágzás idején kívül is érvényes, ha a táblát, vagy annak környékét tömegesen virágzó mézelő növények borítják, vagy ha a gazdasági növényt a méhek egyéb okból látogatják.

A gazdasági növényt virágzása alatt nem jelölésköteles, illetve méhekre mérsékelten veszélyes vagy kockázatos minősítésű növényvédő szerrel lehet kezelni a kártevők ellen. Ezek használata azonban csak a házi méhek napi aktív repülésének befejezését követően, tehát legkorábban naplemente előtt egy órával kezdhető meg, és legkésőbb 23 óráig tarthat.

A vélhetően vegyszeres növényvédelmi munka következményeként elhullott méheket a méhész az észlelést követően haladéktalanul köteles bejelenteni a hely szerint illetékes mezőgazdasági szakhatósághoz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.