- hirdetés -

Az elmúlt néhány hónapban emelkedett a hazai sertésállomány – mondta Kardeván Endre államtitkár az AGRO-M szakmai napján kedden, de továbbra is komoly lépésekre van szükség a mélyponton lévő ágazat érdekében.

Kiugró volt a sertésállomány csökkenése 2012-ben megyénkben. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egy év alatt 347 ezerről 267 ezerre esett vissza a sertések száma Békésben. Országosan az állomány 2,5 százalékos csökkenést mutat.

– Elszomorító adatok – fogalmazott Kardeván Endre az AGRO-M Zrt. keddi szarvasmarha- és sertés egészségügyi szakmai napján Orosházán. – Tíz éve még közel 10 millió sertés volt hazánkban, mára ez a szám a hivatalos adatok szerint lecsökkent 2,9 millióra. Ez nagyon kevés – summázta a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára.

Kardeván Endre is tartott előadást

Kardeván Endre hozzátette, országosan az utóbbi hónapokban minimiális emelkedés tapasztalható, ennek erősítését célozza a sertésstratégia, amire 2,6 milliárd forintot különített el a kormány.

– A program célja, hogy 6 milliósra emeljük a sertéslétszámot. Felmértük azt is, hogy Magyarországon hány olyan sertéstelep van, amit újra beüzemelhetünk. Ennek a költsége ugyanis jóval alacsonyabb, mintha újakat építenénk. Emellett integráltan kell megszervezzük a sertéstartást és -felvásárlást, valamint kereskedő házak is létesülnek, hogy az értékesítés is megoldható legyen – sorolta a feladatokat az államtitkár.

Évi negyvenezer hízósertés kibocsátásával az ország egyik jelentős sertéskombinátja az AGRO-M Zrt tulajdonában van. A nagymúltú részvénytársaság vezérigazgatója, Rozsnyai Sándor az OrosCafénak elmondta, a sertéslétszám szinten tartására törekednek.
– Azonban ez a jelenlegi rendkívül magas takarmányárak, és alacsony, kilónként 380 forintos felvásárlási ár miatt nagy kihívás, nehéz gazdaságosan kijönni – vázolta a sertéságazat problémáit a vezérigazgató. – A sertéslétszám emelkedéséhez elengedhetetlen, hogy a takarmány alapanyagok ára, ezen belül a szójáé kedvezően változzon. Részvénytársaságunk több száz millió forintot költ el szójára, aminek tavaly 90 forint volt kilója, most 160. Az unió jelenleg tiltja az állati fehérjék sertéstakarmányokban való felhasználását, így ezzel sem lehet csökkenteni a költségeket. A takarmányárak csökkentése mellett a felvásárlási árak növelése is szükséges az ágazat fellendítéséhez.

Rozsnyai Sándor (j) és Kardeván Endre is bízik a hazai állattenyésztés fellendülésében
(Fotók: Kecskeméti Krisztina)

Az ország egész területéről, Soprontól Egerig érkeztek állattenyésztési szakemberek és állatorvosok az Agro-M szakmai napjára. Az orosházi cég keddi rendezvényén mintegy 130-an tájékozódhattak az aktuális állategészségügyi problémákról és a következő időszak támogatási lehetőségeiről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.