- hirdetés -

Békéscsabán tartott sajtótájékoztatót az Erzsébet-programmal kapcsolatban Erős Norbert kormánymegbízott és Nagy Anna, a program szóvivője csütörtök délután, a Békés megyei Kormányhivatalban.

– Az Erzsébet-program az elmúlt húsz év legnagyobb szociális programja – indította a tájékoztatót Nagy Anna. Tavaly mintegy százezren vették igénybe a szociális üdülés adta lehetőséget, ebből körülbelül harmincezer gyerek nyaralhatott. Ennek költségeit nem állami forrásból nyerik, hanem az utalvány forgalmazásából bejövő összegből, tehát a rendszer önfenntartó – tette hozzá a szóvivő. Tavaly három milliárd forintos összeg állt rendelkezésre, idén is ilyen kerettel dolgoznak majd.

A programnak jelenleg két formája létezik: egyrészt a szociális üdülés, melynek pályázati határideje már lejárt, a foglalási időszak azonban jelenleg is zajlik. Három Békés megyei terület vesz részt a szociális üdültetésben: Doboz – Szanazug, Orosháza – Gyopárosfürdő és Szarvas. Erre nagycsaládosok, nyugdíjasok, fogyatékkal élők pályázhattak, ötezer forint fejenkénti önrésszel. Másik formája a gyermektáboroztatás, erre április 8-ig lehet jelentkezni. A tematikus táborokra nem csak intézmények, hanem szülők is jelentkeztethetik a kicsiket – több mint negyven, zömmel sporttal kapcsolatos lehetőség közül választhatnak, de lesz kézműves, néptánc, önismereti, színjátszó- és médiatábor is.

Nagy Anna azt is elmondta, a programot leginkább rászoruló gyerekek veszik igénybe. Az általános táborokra kizárólag intézmények pályázhatnak, tíz plusz egy fővel. Mind a két típusú táboroztatásra igaz viszont, hogy a minimálbér alatti családok számára egy-két ezer forintos kiadást jelent fejenként, minimálbér felett élők számára pedig tízezer forint összköltségbe kerül az üdülés.

Azok számára, akiknek problémát okoz az online jelentkezés, az ország mintegy 1500 pontján kaphatnak segítenek az e-mail cím létrehozásától kezdve a szállásfoglalásig, Békés megyében 76 helyen. Idén eddig hatezer pályázat érkezett a megyéből, de továbbiakra is számítanak, mivel a hét elején öt új tábor pályázati kiírása jelent meg, május 20-ai határidővel. Ebből kettőt az ország leghátrányosabb helyzetű kistérségeiben tanuló középiskolások számára hirdettek meg (Békés megyében a mezőkovácsházi, sarkadi, szeghalmi és békési kistérség érintett), és ebben az esetben nincs önrész.

Ezen felül már az őszi kirándulásokra is lehet jelentkezni, melyeket kifejezetten osztályok számára terveznek, végső leadási határidejük augusztus 30.

A pályázatok, illetve további információk az www.erzsebetprogram.hu oldalon találhatóak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.