- hirdetés -

Valamennyi folyón kisebb-nagyobb árhullámok indultak el, és az elmúlt egy nap alatt jelentősen nőtt a belvízzel elöntött terület.

Az ország folyószakaszain összesen 1206 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség. Ebből 1076 kilométeren, a Kraszna, a Lónyay-csatorna, a Zagyva, a Tarna, a Tisza középső szakaszán, a Fekete-Körösön és a Hármas-Körösön, valamint azokon a töltésszakaszokon, ahol az előző, lefutott árhullám utáni helyreállítási munkák folynak, elsőfokú, míg a Takta, és a Hortobágy-Berettyó 130 kilométernyi szakaszán másodfokú készültség van érvényben – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság az MTI-vel.

A vasárnap déli jelentés szerint az Alföldön 8-15 milliméter csapadék hullott az elmúlt huszonnégy órában, a két nap alatt pedig 15-25 milliméternyi. Ez elolvasztotta a korábbi hóréteget, így a belvízzel elöntött terület folyamatosan nő.

Országosan már 121 300 hektár a belvízzel elöntött terület, ebből 56 ezer hektár a vetés-szántó. A legnagyobb, 20 ezer hektár fölötti az elöntött terület Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében, de Békésben és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 10 ezer hektár feletti elöntött területeket jelentettek.

Jelenleg 12 vízügyi igazgatóság területén 63 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség: 17 szakaszon elsőfokú és 41 szakaszon másodfokú és 5 szakaszon harmadfokú a belvízvédelmi készültség.

14 megyére, köztük Békés megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnap. A figyelmeztetés szerint kis valószínűséggel kialakulhat heves zivatar károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.