- hirdetés -

Országosan 79 ezer hektár a belvízzel elöntött terület nagysága, és ez tovább nőhet a hétvégére várható jelentős csapadék miatt. A megyei katasztrófavédelem ellenőrizte a vízelvezető árkokat. 

Az elmúlt időszakban havas eső, eső formájában számottevő csapadék hullott Békés megyében. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint húsvétkor ugyan felmelegedés várható, de az időjósok újabb csapadékra is figyelmeztetnek. A talaj vízbefogadó-képessége egyre inkább csökken, a belvíz-gondok elkerülése érdekében nagyon fontos a vízelvezetők karbantartása, tisztítása – hívja fel a figyelmet a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Az igazgatóság a megyei településeken, így Orosházán is, felmérte a belterületi vízelvezető árokrendszerek állapotát. A szakemberek az előző évek tapasztalatainak megfelelően kiemelt figyelmet fordítottak a belvízzel veszélyeztetett településekre, településrészekre. Ahol hiányosságot tapasztaltak felhívták, illetve kötelezték az önkormányzatokat az árkok megfelelő tisztíttatására.

2010-ben több szentetornyai udvart elöntött a belvíz (archív fotó)

– A jelentős mennyiségű csapadék miatt kialakulhatnak belvizes elöntések, ezért kérjük, hogy a lakosok biztosítsák az ingatlanjaik előtti közterületi csapadékelvezető árkokban a szabad vízlefolyást, gondoskodjanak az ingatlanuk területén felgyülemlett csapadék belvízelvezető rendszerbe történő kivezetéséről – mondta el Nagy Szilvia szóvivő.

Ez azért fontos, mert a települések árokrendszerei csak akkor tudják hatékonyan elvezetni a vizet, ha karbantartásuk folyamatos. A tisztítással elérhető, hogy a kialakított rendszerek a lehető legtöbb vizet elvezessék.

A legfrissebb, csütörtöki információk szerint Magyarország síkvidéki területein az elmúlt 24 órában számottevő csapadék nem esett. A hótakaró vastagsága az Alföldön 2-15 centiméter, a legtöbb hó a középső területeken halmozódott fel. A felső talajrétegek változatlanul telítettek, a belvízlevezető csatornákban magasak a vízszintek. Országosan 79 ezer hektár a belvízzel elöntött terület nagysága, ebből 33 600 hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntések továbbra is Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében vannak.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint jelenleg 11 vízügyi igazgatóság területén van érvényben belvízvédelmi készültség: 25 szakaszon elsőfokú, 28 szakaszon másodfokú. A következő hat napban az előrejelzések szerint 30-35 milliméter közötti csapadék várható, így az elöntött területek nagysága jelentősen nőhet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.