- hirdetés -

Az orosházi cég vállalta, hogy céltudatosan spórol a felhasznált energiával.

A Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap alkalmából második alkalommal díjazták az ország energiatudatos és energiahatékony vállalatait az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázat díjátadóján. A pályázat célja a vállalkozások energiatudatosságának növelése, az energiahatékonyság területén elért vállalati eredmények elismerése, bemutatása és a tudás megosztása. A pályázat során az érdeklődő vállalatok tesztelhetik energiahatékonyságukat, elnyerhetik az „Energiatudatos Vállalat” címet, amennyiben elkötelezik magukat az energiahatékonyság fejlesztése mellett. Ilyen elismerést kapott az orosházi cég is március 6-án a parlamentben.

Kárai Tamásné (b) Szili Katalintól, az Országgyűlés volt elnökétől, a Fenntartható Fejlődés Bizottság elnökétől vette át az elismerést

– A cég fejlesztésére adtunk be pályázatot, amikor találkoztunk a Virtuális Erőmű Programmal. A sikeres pályázathoz ki kellett tölteni egy kérdőívet, amin felmérték a vállalatok energiafelhasználási szokásait – mondta Kárai Tamásné, a Kárai Trans Kft. ügyvezetője. A cég megpályázta az Energiatudatos Vállalat címet, így vállalásokat tettek, hogy átalakítják energiafelhasználásukat. Az orosházi telephelyen irodák, garázsok, műhely és szállás is van. A Kárai Trans pályázati forrásból napkollektorokkal kívánja megtermelni a szükséges elektromos energiát, és a fűtési rendszer átalakításával az épületek fűtését is ilyen módon oldanák meg.

– De amíg ez meg nem valósul, addig is jobban figyelünk apróságokra: nem mennek feleslegesen a számítógépek, és ésszerűbben használjuk a világítást. Ezek apró, de nagyon fontos lépések. A Virtuális Erőmű Program szakemberei hamarosan felmérik azokat a lehetőségeket, ahol energiát tudunk megspórolni, jövőre pedig már az Energiahatékony Vállalat címet is szeretnénk elnyerni – fogalmazott Kárai Tamásné. „Energiahatékony Vállalat” lehet az a vállalkozás, amely már konkrét megtakarításokat tud bemutatni, és bevált gyakorlatát másokkal is megosztja.

A megtakarításokat a Virtuális Erőmű Program gyűjti össze olyan formában, amit az állam el tud számolni nemzetközi energiahatékonysági kötelezettségvállalása kapcsán. Ha Magyarország valamennyi – egy átlagos háztartásnál öt-hatszor többet fogyasztó – vállalkozása Energiatudatos Vállalatként valóban tenne az energiaracionalizálás érdekében, az éves szinten akár több tízmilliárd forint megtakarítást jelentene a hazai energiaköltségekből. Ez a Virtuális Erőmű Program célja is: hazánkban elsőként tűzte zászlajára, hogy a csatlakozó vállalkozásokkal együttműködve egy 200 MW-nyi erőmű termelésének megfelelő energiamegtakarítást gyűjt össze 2020-ig.

További részletes tájékoztatás ide kattintva.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.