- hirdetés -

A szerdai ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is kezdetét vette a Berlini Napok programsorozat.

Ausztria és Svájc után idén Németország fővárosa, Berlin a központi témája a Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) német nyelv és kultúra hetéhez kapcsolódó programsorozatának. A Berlini Napok ünnepélyes megnyitóját szerdán tartották a Táncsics gimnázium aulájában. Az eseményen jelen volt több prominens személyiség is, köztük Dieter Uesseler országos szaktanácsadó, Zentralstelle für das Auslandsschulwesen (ZfA) – magyarországi koordinátora, Mittag Mónika, a Békés Megyei Német Önkormányzatok Szövetsége elnöke és Varga Zoltán országgyűlési képviselő.

Dr. Abonyi Lajos

A Táncsics kórus előadásában a magyar és német himnusz után dr. Abonyi Lajos, az NNÖ első elnöke köszöntötte a megjelenteket. Beszédében hangsúlyozta, az NNÖ kiemelt feladata a német nyelv és kultúra ápolása, ám német nemzetiségű énekkar és tánccsoport híján, Orosházán az oktatásra fordítanak különösen nagy figyelmet. A köszöntő gondolatok után rövid zenei program következett, majd a programsorozat keretében első alkalommal mutatkozott be német nyelvű műsorral a katolikus óvoda. Az intézményben az NNÖ közreműködésével indulhatott útjára a német nyelvoktatás játékos formában, ami az Eötvös katolikus iskolában tovább folytatódik.

Az ovisok műsora után Dieter Uesseler mondott ünnepi köszöntőt, aki beszédét a német nagykövet üzenetének tolmácsolásával kezdte (a nagykövet elfoglaltsága miatt nem tudott az eseményen jelen lenni). Kiemelte, az ilyen és hasonló rendezvények nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy Németországról egy új, életszerű kép alakuljon ki. Elsősorban a német nyelvoktatását emelte ki, amit a Táncsics gimnáziumba is tanítanak. Ezzel a fiatalok számára lehetőség nyílik, hogy e nyelvet elsajátítsák és egy másik kultúrával kapcsolatba kerüljenek. A nagykövet üzenetében megemlékezett a Táncsics egykori tanítványáról, dr. Czukor Józsefről is, aki jelenleg Magyarországot képviseli Németországban berlini nagykövetként. Kiemelte, az ő tevékenysége szolgáljon példaként az iskolában tanuló diákok számára.

A nagykövet üzenetének tolmácsolása után a szaktanácsadó saját gondolatait osztotta meg a jelenlévőkkel. Szólt az iskolával évek óta tartó, jól működő kapcsolatról, mely annak is köszönhető, hogy az iskola diákjai a DSD (német nyelvdiploma) vizsgán részt vesznek. Majd reményét fejezte ki, hogy a jövőben is folytatódik e remek együttműködés és hivatalosan is megnyitotta a Berlini Napokat.

A katolikus ovisok műsort adtak (Fotók: Melega Krisztián)

Az ünnepi gondolatokat követően a Táncsics gimnázium 11/5 és 6/8 osztályos tanulóinak kulturális programja következett, melynek során Berlin mindennapi életébe kaphattunk betekintést. Végül Makuláné Gulicska Valéria igazgatónő szólt a megjelentekhez.

– Az évek óta hagyományosan megrendezendő német nyelv és kultúra hetéhez kapcsolódó sokszínű rendezvény komoly feladatokat, lehetőségeket ad a diákoknak és tanároknak egyaránt, valamint komoly szerepet tölt be a nemzetközi kapcsolatok kiépítésben is. Az idei hét központi témája Berlin, nevezetességei, műemlékei bőven adtak lehetőséget a többnapos program összeállításához – emelte ki Makuláné.

A Berlini Napok során általános és középiskolások számára vetélkedőt rendeznek, és lesz vers és prózamondó verseny is német szerzők műveiből.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.