- hirdetés -

A fák egészségesek, viszont a hatalmas lombkorona extrém időjárási esetben már veszélyt jelenthet a közlekedőkre.

A Katolikus templom előtti Széchenyi téri fák helyi védelem alatt állnak. Az elmúlt években történt extrém időjárás miatt azonban előfordultak fakidőlések. Emiatt a fákat FAKOPP 3D műszerrel külső szakvállalkozó bevizsgálta.

– A szakvélemény alapján a legsürgősebben elvégzendő munka egy járda fölé behajló ág eltávolítása és egy japán akác legalsó oldalelágazásának eltávolítása (koronakönnyítése) volt, ami már tavaly augusztusban megtörtént – mondta el Hajdú Zoltán környezetvédelmi előadó.

A vizsgálat szerint a fák törzsei egészségesek, viszont terebélyes a koronájuk, vázágaik oldalra hosszan kinyúlóak, karcsúak, így fennáll a veszélye annak, hogy erős szél, vizes hó, zúzmara, ónos eső extrém terhelése esetén az ágak leszakadhatnak.

A téren lévő fák koronáit jövő héten kezdik metszeni (Fotó: Rajki Judit)

– Mivel igen frekventált és forgalmas közterületi részről van szó, ez jelentős problémákat okozhat és balesetveszély forrása is egyben. A szakvélemény a fentiek alapján egységes kezelést javasol, amely sebkezeléssel egy menetben történő egységes nyesést jelent az eredeti koronaméret felére (maximum 10 méter magasságig) még a tavaszi rügyfakadást megelőző időszakban. A nyugati ostorfa és a japán akác is igen jól bírja a nyesést és a visszaszerző képessége is jó, tehát hamar újra zöldbe borul. A szakvélemény szerint a nyesés után mintegy 5 évig a fák fenntartása lényeges munkát nem fog igényelni – ismertette a munka menetét Hajdú Zoltán.

A fák koronametszését a Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. a jövő hét kezdi meg. A munkákat követően külső szakvállalkozó bevonásával a szükséges odúkezeléseket is el kívánják végeztetni azzal a céllal, hogy növeljék a fák korhadás elleni védelmét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.