- hirdetés -

Gróf Széchenyi István Lovas Emlékéremmel tüntették ki Nagy Lászlót, az Orosházi Lovas Egyesület alapítóelnökét.

Sokoldalú, tehetséges, dinamikus lovasember – ez áll azon az elismerésen, melyet február 15-én vett át Budapesten az orosházi Nagy László. A legmagasabb lovaskitüntetést, a Gróf Széchenyi István Emlékérmet kapta meg. Több mint negyven éve áll a lótenyésztés és lóversenyzés szolgálatában.

– Pontosan 43 éve kezdődött. A családban három generációra visszatekintve mindig is tartottak lovakat, édesapám is. A mezőgazdasági technikumba kerülve az újkígyósi TSZ-nek volt versenylova, ott lovagoltam, majd átkerültem Vásárhelyre, ahol komoly díjugratási szakosztály működött. 1968-ban elvégeztem a főiskolát, és hazakerültem. Innen kezdődött komolyabb pályafutásom – mesélt a kezdetekről Nagy László.

Első munkahelyén, az orosházi Új Élet TSZ-ben is a lovak körül találjuk: az állattenyésztési főágazatot vezette. Ezután tenyésztői- és sportsikerei sűrűn követték egymást. 1972 és 1992 között a lovas szakosztály elnökeként dolgozott, 1994-ben pedig megalapították az Orosházi Lovas Egyesületet, melynek 2005-ig volt az elnöke. A vezetésével épített bogárzói lóversenypálya ma is alkalmas ügető- és galoppversenyek rendezésére.

A legmagasabb lovaskitüntetéssel ismerték el Nagy Lászlót (Fotó: Rajki Judit)

Nyugdíjba vonulása után Budapestre került. Nevéhez olyan kiváló versenylovak fűződnek, mint a Magyar Ügetőderby győztes Mount és Williams, a svájci derby-t nyerő Magányos, az utolsó pardubicei magyar nyerő Birok és az „Év lova címet” elhódító Retorzió. Egy sor fontos társadalmi tisztséget töltött be. A lovas szövetség volt elnökségi tagja, az újjáalakult Magyar Lovaregylet és az Ügető Tenyésztők Országos Egyesületének előbb alelnöke, ma e két szervezet elnökségi tagja.

– A kitüntetésnek tiszta szívből örülök, őszintén mondom, furcsa érzés volt átvenni. Ez nem annyi, hogy kaptam egy díjat. Ez egy szakmai és erkölcsi elismerés is. Igaz, én vettem át, de úgy gondolom, legalább annyira érdemes rá a feleségem is, hiszen eltűrte a rengeteg távollétet, és mindent, ami ezzel járt az elmúlt évtizedekben. Az elismerés szól munkatársaimnak, Orosházának és a régiónak is – tette hozzá Nagy László.

A Gróf Széchenyi István Emlékérem a legmagasabb lovaskitüntetés. A lovastársadalom érdekében hosszútávon kifejtett nemzetközi szintű teljesítményért, kimagasló oktatási-, nevelési-, tudományos-, gazdasági-, társadalmi munkásságért adományozható. Olyan szakemberek kaphatják meg, akik magas szintű munkát végeztek a nemzetközi sportéletben, a társadalmi szervezetekben, a sport-köztestületekben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.