- hirdetés -

A nem megfelelő műszaki állapotú, vagy helytelenül használt tüzelőberendezések tragédiát okozhatnak.

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset – erre hívja fel a figyelmet a Békés Megyei Tűzmegelőzési Bizottság.

– A mérgezés akkor alakul ki, ha a tüzelőanyag tökéletlen égése során képződő színtelen, szagtalan gáz a lakótérbe kerül és a helyiségben tartózkodók belélegzik. A szén-monoxid már rendkívül alacsony koncentrációban mérgező. Ha mennyisége eléri az egy százalékot a levegőben, másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés, majd a halál – hangsúlyozta dr. Nagy Szilvia, a megyei katasztrófavédelem sajtszóvivője.

A tüzelő- és fűtőberendezéseket, a kémények műszaki állapotát minden fűtési szezon előtt szakemberekkel ellenőriztetni kell, a lakást pedig érdemes rendszeresen szellőztetni. Időnként a gázkazánokat is át kell vizsgáltatni. A jogszabály ugyan csak ötévenkénti felülvizsgálatot ír elő, azonban célszerű évente szakembert hívni.

Új nyílászárók esetében ajánlatos a szabályozott szellőző-berendezés használata, a gázkészülékekkel ellátott helyiségekben pedig érdemes a szabványnak megfelelő CO jelző készüléket felszereltetni.

A mérgezés tünetei (szédülés, nehéz légzés, fejfájás, émelygés, hányinger, gyengeség, súlyos esetben ájulás) jelentkezhetnek hirtelen vagy fokozatosan is. Szén-monoxid-mérgezés gyanúja esetén azonnal friss levegőre kell menni, és orvost hívni. Alapos szellőztetés és a tüzelő-, fűtőberendezés szakemberrel történő megjavíttatása után lehet csak az épületbe visszamenni. További információk a katasztrófavédelem megyei oldalán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.