- hirdetés -

Sokan vitték kedvenceiket állatorvoshoz, de sokan kivárnak. Számos olvasói észrevétel, kérdés érkezett szerkesztőségünkhöz a témában, utánajártunk ezeknek.

Január elsejétől érvényes az a kormányrendelet, amelynek értelmében a négy hónaposnál idősebb kutyák csak elektronikus chippel megjelölve tarthatók. Az állatorvosi beavatkozás során egy rizsszem méretű szerkezetet ültetnek a kutya nyakába. A mikrochip behelyezésének költségét az állatvédelmi törvény 3500 forintban maximalizálta. A beültetést azonban megelőzheti egy általános egészségügyi vizsgálat is, így a költségek emelkedhetnek. Az állatorvosok – kérésre – házhoz is mennek.

A kutyák nyakába ültetik a rizsszem nagyságú chipet (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Orosházán – főleg a határidő lejárta előtti hetekben – sokan jelöltették meg kedvencüket chippel, de nagy számban vannak azok is, akik egyelőre kivárnak. A rendelet értelmében a jegyző és a járási állat-egészségügyi hivatal ellenőrzi, hogy a kutya rendelkezik-e egyedi azonosítóval. A törvény szerint az, aki megsérti az állatvédelmi jogszabályokat, bírsággal sújtható, melynek alsó határa 15 ezer forint.

Az orosházi állatvédők szerint sok még a nyitott kérdés, de mindenképp előrelépést várnak a szabályozástól. A mikrochip segíti az elkóborolt kutyák hazajuttatását, és követhetőbb lesz a hazai eb-állomány. Becslések szerint 1,5-2 millióra tehető a Magyarországon élő kutyák száma, és csaknem százezer kóborol az utcákon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.