- hirdetés -

Extrém frizurák, színkavalkád, precizitás, felkészültség – második alkalommal rendezték meg vasárnap a Tisza Kálmán Kupa fodrászversenyt az Eötvös-csarnokban.

Második Tisza Kálmán Kupa, de az országos szintű verseny már a harmadik az iskola életében, hisz korábban Harruckern Kupa elnevezéssel futott a rendezvény. Kaposvári Gergelytől, a Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény szaktanárától megtudtuk, idén mintegy 100-an neveztek a versenyre, akik az ország számos pontjáról érkeztek, a megmérettetést tanuló és felnőtt kategóriában hirdettek meg.

– A versenyzőknek mindenképpen szakmai előrelépés egy ilyen verseny, a tanulóknak lehetőség arra, hogy megtudják, hogyan zajlik egy országos szintű fodrászverseny. A felnőtteknek pedig egy visszajelzés szakmai tudásuk tekintetében. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek e különleges világba, és megismerhetik az idei trendeket is, nem beszélve arról, hogy egyes versenyszámokban látható különleges hajkölteményekkel nem mindennap találkozhatunk – összegzett Kaposvári Gergely.

Versenyszámok: női fodrászat – szalontechnika (babafejen), női divat hajvágás, alkalmi konty készítése. Férfi fodrászat – klasszikus hajvágás, szárítás (felnőtt), férfi klasszikus szárítás (csak tanuló), trend hajvágás, szárítás.

A versenyzőknek nagyon szigorú szabályokat kellett betartaniuk, minden mozdulatukat árgus szemekkel figyelték a zsűritagok – mesterfodrászok, trénerek, egyszóval a szakma elismertjei. A versenyszámokban nemcsak az ügyesség, hanem a gyorsaság is számított, a frizurákat időre kellett elkészíteni.

A verseny fő támogatója a Compagnia Del Colore volt, magyarországi nagykövete, Fekete Tibor mesterfodrász elmondta, a cég szívén viseli a fiatal tehetségek sorsát, a verseny támogatásával szeretné elősegíteni szakmai fejlődésüket, előrelépésüket. A verseny alkalom arra is, hogy a cég népszerűsítse termékeit is.

A szakmai tudás mellett a gyorsaság is számított (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

– A versenyzés minden szakmában fontos, a fodrászatban különösen. Megmérettetés, mely által mindenki csak fejlődhet szakmailag, ami nagyon fontos. Természetesen vannak nagyon tehetséges és kevésbé tehetséges fiatalok, azért dolgozunk, hogy minél több tehetség kerüljön ki ebből a szakmából is – emelte ki Fekete Tibor, aki az idei frizuradivatról is szólt. – Nagyon változatos, a hölgyeknél ismét visszatér a kicsit hullámosabb haj, a férfiaknál pedig szinte minden divatos, de azért még mindig a rövid haj hódít – összegzett a mesterfodrász.

Tanulás és előrelépés

A Tisza iskolából 18 tanuló vállalkozott a megmérettetésre, közülük sokuknak ez volt életük első versenye. Rácz Norbert viszont már nem először indult, rutinos versenyzőnek számít.

– Mindig lehet tanulni egy ilyen versenyen, ugyanakkor hatalmas szakmai előrelépést is jelent. Férfi trend vágás-szárítás kategóriában indulok, és reménykedem egy dobogós helyezésben. Az orosházi versenyek mellett a nemzetközi szintű miskolci megmérettetésen is indultam, ahonnan második helyezéssel tértem haza. A versenyek előtt egy-két hónappal elkezdem a felkészülést, ez folyamatos gyakorlást jelent. Nagyon erős a mostani mezőny, látszik, hogy mindenki nagyon sokat készült – összegzett Norbi.

A verseny helyezettjeit kupával, oklevéllel és éremmel jutalmazták. A rendezvény fővédnökei dr. Dancsó József polgármester, országgyűlési képviselő, és Simonka György országgyűlési képviselő, Dél-Békés fideszes választókerületi elnöke voltak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.