- hirdetés -

A családi vállalkozás villamosipari világszabadalmat gyárt majd Orosházán. Tavasszal indulhat a termelés, 60 fő dolgozik majd az üzemben.

Sajtótájékoztatón jelentették be szerda reggel, hogy a svájci székhelyű Woertz AG Orosházán kezdi meg termelési tevékenységét. A céget 1928-ban alapították, mostanra a 3. generációs családi vállalkozás kinőtte magát. Elsősorban komolyabb elektronikai berendezéseket, csatlakozó egységeket készítenek, amiket alagutakban, felhőkarcolókban vagy éppen hajókon alkalmaznak.

1000 Celsius fokig bírja a hőt a kábel

– Orosházán egy saját fejlesztésű, világszabadalom alapján előállított speciális elektronikai csatlakozót fogunk összeszerelni, amihez a magas hőbírású kerámia berendezéseket szállítja az orosházi Cerlux Kft. Szerte a világban szigorodtak a biztonságtechnikai előírások, így például az alagutakban nagyon komoly rendszereket kell már telepíteni. Ha például tűz üt ki az alagútban, az új fejlesztésű rendszerek 1000 Celsius fokos hőmérséklet mellett is 1-1,5 órán keresztül képesek biztosítani az áramellátást a vészvilágításnak és a szellőző rendszereknek – mondta el a termékről dr. Ónodi Tamás, a Woertz AG termelési és fejlesztési igazgatója. Hozzátette, hogy ezt a terméket építik majd be egy most készülő, 57 km-es németországi alagútba, ami a világ leghosszabb ilyen építménye lesz.

Az új, speciális, alagutakba való hőálló doboz (Fotó: Losonczi Dávid)

A svájci székhelyű cég üzleti partnere a Cerlux Kft, akik kerámia alkatrészeket szállítanak a Woertz-nek. Ezen kapcsolat hatására kezdték meg a tárgyalásokat arról, hogy a svájciak termelési kapacitásuk egy részét Orosházára helyeznék.
– Megtetszett nekik az a munkakultúra, környezet, ami nálunk van, és így már nem csak vevőként, hanem befektetőként is megjelentek. A Gyártelep utcán vannak ingatlanaink, ennek egy 300 négyzetméteres csarnokát és szociális helyiségeit újítottuk fel 15 millió forint értékben – mondta Frankó Gábor, a Cerlux Kft ügyvezetője.

60 munkahely, 1 milliárdos tervezett forgalom

Elhangzott, hogy 2012 novemberében már bejegyezték a cég magyarországi leányvállalatát, Woertz Hungária Kft néven, 10 millió forintos alaptőkével. Már az első jelentkezők meghallgatása zajlik, jelenleg üzemvezetőt keresnek, aki felépíti és koordinálja a teljes orosházi egység munkaszervezetét. Az első dolgozók először pár hetet eltöltenek majd Svájcban az anyavállalatnál, ott megismerkednek a cég szervezetével és a munkafázisokkal. Ezt követően rájuk építik majd a jövőbeni fejlesztéseket.

dr. Ónodi Tamás

– Már idén áprilisban szeretnénk elindítani a termelést, kezdetben 8-10 fővel, éves szinten 250-300 millió forintos forgalommal. A tőke adott, az új munka megszervezése vesz igénybe hosszabb időt. Szeretnénk, hogy 2-3 éven belül legalább 60 fő dolgozzon nálunk több műszakban, és az árbevétel elérje az 1 milliárd forintot egy évben – hangsúlyozta dr. Ónodi Tamás. Hozzátette, hogy a cégnek nem szándéka a nyereséget kivinni az országból, mindenképpen visszaforgatják a további fejlesztésekbe itt Orosházán. A cég képviselője hangsúlyozta, hosszabb távon azt szeretnék elérni, hogy az összes termékükhöz szükséges alkatrészeket orosházi vagy környékbeli beszállítókon keresztül szerezzék be, hiszen sokkal rövidebbek a fejlesztési utak és versenyképesebb árral dolgozhatnak, ha egy városon belül szerzik be az alapanyagot a végtermékhez.

– A svájci társaság magas hozzáadott értékű, speciális szaktudást igénylő gyártást telepít Orosházára. Már hónapok óta tárgyalunk a cég képviselőivel, és örömmel nyugtázhatjuk, hogy végül megszületett a pozitív döntés – fogalmazott dr. Dancsó József polgármester. Kiemelte, a város az oktatás területén segít, és a munkaügyi központtal is felvették már a kapcsolatot a megfelelő munkaerő közvetítésére.

A Woertz AG. székhelye Basel elővárosában van, a cégnél 250 fő dolgozik ott. Az üzemben gyors szerelést lehetővé tevő speciális kábelek és csatlakozók készülnek. A cég éves termelési értéke 50 millió svájci frank (napi árfolyamon kb. 11,8 milliárd forint). Német, francia, olasz képviseletük van, és a most alapított magyar mellett az USA-ban van leányvállalatuk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.