- hirdetés -

300 milliós kiesést okozott az aszály az AGRO-M-nek. Nehéz évet zárt a mezőgazdasági cég, ennek ellenére kimagasló termelési eredményeket könyvelhettek el. Bibe tehén megkapta az aranytörzskönyvet.

A részvénytársaság 2012-es éve nem úgy alakult, mint ahogy tervezték, mindezek ellenére nyereséggel zártak – tudtuk meg a pénteki értékelőn a cég orosházi szarvasmarha tankerületében.

– A tavalyi komoly aszály a növénytermesztési ágazatban 300 millió forintos kiesést okozott. Nem kaptunk semmilyen támogatást, hiába fizettünk be az alapba, hiszen a kárenyhítési alapnál ilyenkor három év átlagát számolják – fogalmazott Rozsnyai Sándor vezérigazgató.

A szarvasmarha ágazatról szólva elmondta, termelési szempontból igen jó évet zártak, de költség és eredmény tekintetében ez már nem mondható el.
– 80-90 forintos literenkénti tejárakkal és 140-150 ezer forintos tonnánkénti szójaárakkal nem lehet nyereségesen tejet termelni – tette hozzá. A sertés ágazat nyereségesen zárta az évet annak ellenére, hogy a sertés ára jóval alacsonyabb volt az elvártnál, ami reális eredményt tudott volna produkálni. Itt is az aszály okozott gondot, a takarmány pótlása több száz milliós költséget jelentett a részvénytársaságnak.

dr. Muntyán János és Rozsnyai Sándor az aranytörzskönyvvel és Bibével (Fotó Melega Krisztián)

A hosszú távon gondolkodás jegyében az AGRO-M több fejlesztést hajtott végre. 200 millió forintos pályázati forrásból korszerűsítik a szarvasmarha ágazatban a trágyakezelést, 80 millió forintos költséggel pedig vágópontot létesítenek a sertéstelepen. Mindemellett a közel 200 munkahely megőrzésére is törekedik a gazdálkodó szervezet.

A szarvasmarha ágazat vezetője, dr. Muntyán János kérdésünkre elmondta, az előző évek tendenciáját folytatva a nehéz körülmények ellenére kimagasló termelési eredményeket értek el.
– A tenyésztési munkában korábban letett alapokra építkezve szép eredményeket érünk el. Bibe nevű tehenünk életteljesítményében átlépte a százezer kilogrammos tejtermelést. Szeretnénk minél több ilyen egyedet elérni, jelen pillanatban még két várományosunk van. 6-8 évvel ezelőtt 8500 kilogrammos tejtermelés volt átlagosan jellemző az ágazatra, jelenleg 10714 kiló, ez óriási előrelépés, melyet szeretnénk az elkövetkező időszakban is megtartani, sőt emelni.

Bibe már 5 tartálykocsit megtöltött tejjel

A fentebb említett tehén eredménye már decemberben sajtónyilvánosságot kapott, viszont a hivatalos elismerése csak most történt meg. Kőrösi Zsolt, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete tenyésztés vezetője és a Dél-Alföldi régió területi igazgatója adta át az aranytörzskönyvet Rozsnyai Sándornak, Bibe pedig egy emlékszalagot kapott. Az eredménye bekerült az egyesület aranykönyvébe.
– Az 1995-ben újra alapított arany törzskönyben jelenleg 440 ilyen egyedet tartunk nyilván. Ez a 100 ezer kilogramm komoly teljesítmény – fogalmazott Kőrösi Zsolt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.