- hirdetés -

A napok óta tartó országos havazás péntek éjjel elérte térségünket is. Nálunk komoly gondot nem okozott a hó mennyisége, de baleset már történt a csúszós úton.

Az elmúlt napokban főleg a Nyugat-dunántúli térségből érkeztek hozzánk a hírek, hogy a hatalmas mennyiségű hó milyen problémákat okoz. A havazás péntek éjjel ideért, és szombat reggelre fehér lepelbe borította a tájat, 3-5 cm hó esett.

A Magyar Közút Orosházi Üzemmérnökségétől megtudtuk, hogy 5 modern, Mercedes gépjárművel kezdték meg a síkosságmentesítést az éjszaka. A gépek folyamatosan járják a kezelésük alá tartozó úthálózatot, ami egészen Battonyáig tart. Járhatatlan út nincs, de sok helyen havas, hókásás az útburkolat, így nem árt az óvatosság.

Már az éjjel elindultak a hókotrók (Fotó: Melega Krisztián)

A városban az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt végzi a hótakarítást. Három hókotró és három kommunál traktor éjjel 1 óra óta járja az utakat, kerékpárutakat és járdákat. Orosházán is mindenhol lehet közlekedni, a mellékutakon és a kis utcákban viszont több helyen havas, hóbordás az úttest, így ott nagyobb figyelem kell a sofőröktől.

Kamion az árokban

Az első baleset szombat kora reggel történt Orosháza és Kardoskút között. Egy román rendszámú kamion megcsúszott, és orral az út melletti árokba sodródott. Személyi sérülés nem történt. A pórul járt jármű nem akadályozta a közlekedést, a rendőrök és a tűzoltók a műszaki mentés idejére azonban teljes útzárat rendeltek el. A kamiont végül a tűzoltók egy mezőgazdasági erőgép segítségével húzták ki az árokból.

Az árokba csúszott kamiont az orosházi tűzoltók húzták ki (klikk a képre) Fotók: Rajki Judit

A tűzoltók nem sokkal fél 12 előtt egy másik helyszínre vonultak. A kaszaperi úton, a sertéstelepnél megcsúszott egy személyautó, kihúzták ki az árokból. Itt sem sérült meg senki.

Óvatosan közlekedjetek!

A rendőrség arra kéri a közlekedőket, hogy legyenek tekintettel a megváltozott útviszonyokra!

Fokozott óvatossággal közlekedjenek, mérsékeljék a sebességüket és tartsanak nagyobb követési távolságot. Mielőtt hosszabb útra indulnak, tájékozódjanak az útviszonyokról és a várható csapadékmennyiségről. A járművek fényszóróit, lámpáit tisztán kell tartani, és az ablaktörlő lapátok állapotát is tanácsos ellenőrizni. Ha már elhasználódtak, ki kell cserélni. Az ablakmosó tartályt pedig téli ablakmosó folyadékkal kell feltölteni. Nagyon fontos, hogy a közlekedők vezetési szokásaikban, vezetési stílusukban alkalmazkodjanak az időjárás változásához. Kerüljék a hirtelen manővereket, fékezést és irányváltoztatásokat.

Ha útnak indultok, legyetek nagyon körültekintőek, ne hajtsatok gyorsan. Ha hosszabb távra készültök, legyen az autóban elég üzemanyag, élelem, forró tea, hólapát és meleg takaró mindenkinek.

A vonatok is elindultak

A MÁV-START közleménye szerint szombat hajnalban minden vonat elindult menetrend szerint. A középső és a keleti országrészben is előfordulhat esetenként 10-20 perces késés a havazás miatt, azonban a vonatok jelentős része tartja a menetrendjét – írják honlapjukon.

Éjszaka, a ma hajnali vasúti közlekedés megkezdése előtt a vasúttársaság több mint ezer hómunkása a hideg, szeles idő közepette is nagy erőkkel dolgozott azon, hogy a szombat reggeli vasúti közlekedés kiszámítható és biztonságos legyen a téli időjárás által érintett térségekben, ennek – valamint az időjárási helyzet enyhe csillapodásának – köszönhetően Zala, Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében sincsenek jelentősebb késések és fennakadások jelenleg.

A vonatok helyzete, tartózkodása, esetleges késése, állomásokra való beérkezése nyomon követhető ide kattintva.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.