- hirdetés -

Az oktatási államtitkár országjáró körútja alkalmával járt térségünkben, az Orosházi Városi Televízió vendége volt egy beszélgetésre.

A köznevelés átszervezése sikertörténet, a pedagógus életpálya modell ősszel indulhat, első lépésként ez 30-50%-os béremelést jelent a pedagógusoknak – nyilatkozta dr. Hoffmann Rózsa Orosházán.

Tótkomlóson kétnapos látogatása keretében az államtitkár közoktatási fórumot tartott január 15-én. Tájékoztatott a reform szükségességéről, felvázolta a folyamatot, amelynek elmondása szerint napjainkban éljük egyik legjelentősebb szakaszát az általános iskolák állami fenntartásba vételével.

Hoffmann Rózsa kiállt az átalakítások fontossága mellett (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Hangsúlyozta: a tartalmi és formai megújulás során nagyobb hangsúlyt fordítanak a nevelésre, annak komplex szemlélete jegyében vezetik be az erkölcstant/hittant. De kiemelte a mindennapos testnevelés bevezetésének fontosságát is, ennek kapcsán szólt az infrastrukturális hiányosságokról, és a pedagógusok türelmét és kreativitását kérte az átmeneti időszakban, amíg a tornatermek is megépülnek.

A vonatkozó törvény esetleges hiányosságaival kapcsolatban úgy fogalmazott: „A törvény nem minden, a minden a valóság!” – utalva ezzel arra, hogy hiányzó szabályozásokból adódó problémákat a rendszerben dolgozók együttműködésével meg lehet oldani. Elmondása szerint körútján is azt tapasztalta, hogy példás együttműködés van a szereplők között, az önkormányzatok és polgármesterek vállvetve dolgoztak azon, hogy a törvénynek megfelelően bonyolítsák az átadási folyamatot.

A közös sajtótájékoztatón kiderült: az orosházi tankerületben az elsők között sikerült megállapodni az átadás-átvételről az önkormányzati vezetőkkel, és január 15-én a vagyonhasználattal és a működtetéssel kapcsolatos szerződéseket is aláírták.
– Az átszervezésben érintett valamennyi szereplő közös érdeme, hogy az oktatás januárban zökkenőmentesen folytatódott a tankerületben – jegyezte meg Szűts Gézáné tankerületi igazgató.

httpv://youtu.be/7o0GJL1XeaQ

A munkaköri leírásnál fontosabb az, hogy a pedagógusok megkapták a fizetésüket, és tanítanak – hangsúlyozta Hoffmann Rózsa, aki az új rendszer elemeként a pedagógus életpálya modellről is beszélt.
– A köznevelési törvény tartalmazza, a részletszabályok hamarosan megjelennek – mondta az államtitkár – ez első lépésben 30-50%-os automatikus béremelést jelent, majd a minősítések után újabbakat. Megvan rá a remény, hogy szeptember elsejétől indulhat.

Szeptembertől indulnak a tanfelügyelőségek, amelyek szervezése a kormányhivatalok feladata lesz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.