- hirdetés -

Számos kulturális programmal készülnek a városban, Márai darab a színpadon, versmondó gyerekek a Székács iskolában. Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját.

A jeles napot január 22-én ünnepeljük 1989 óta, mivel Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén. Zenéjét Erkel Ferenc 1844-ben szerezte, azonban csak 1903-ban lett az ország törvényileg elfogadott himnusza. Ezen a napon több, a magyar kultúrával kapcsolatos díjat, továbbá 1993 óta az oktatáshoz és pedagógiai munkához fűződő elismeréseket adnak át. A emléknapon országszerte számos kulturális és művészeti rendezvényt tartanak, amelyek során nagyobb figyelmet szentelhetünk hagyományainknak, tárgyi és szellemi értékeinknek. Orosházán is számos kulturális programot szerveznek a magyar kultúra napja köré.

A magyar kultúra napja kapcsán az alábbi programok lesznek  

Kölcsey Ferenc versmondó versenyt, rajzpályázatot és népdaléneklési versenyt rendeznek a Székács iskolában, ahol az orosházi és környékbeli diákok mellett az ország evangélikus iskolásai és a határon túli testvériskolák tanulói mérhetik össze tudásukat. A megmérettetéseket január 18-án tartják 10 órától a Székács iskolában.

Díszelőadás január 22-én 18 órakor a Petőfi Művelődési Központ színháztermében. Köszöntőt mond dr. Dancsó József polgármester. Az ünnepi műsor Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek a kassai Thália Színház előadásában.

„…a lélek, csak az segít tovább” megemlékezés a 175 esztendeje született Győry Vilmos evangélikus lelkész, író, műfordító munkásságáról. A református iskola színjátszói és Bárdos Zsuzsa muzeológus, a Szántó Kovács János Múzeum munkatársa közreműködésével január 24-én 15 órától a református iskola Vizi Sándor termében.

„Íme, az Ember!”címmel rendhagyó irodalmi estet rendeznek Szenti Tibor író, néprajzkutatóval az Olvasókörök Országos Szövetsége, a Cinkusiak Baráti Köre, a Petőfi Művelődési Központ és a Justh Zsigmond Városi Könyvtár szervezésében január 25-én 17 órától a művelődési ház koncerttermében. A rendezvényt megnyitja Almási István Hódmezővásárhely polgármestere és Dr. Dancsó József Orosháza polgármestere. Közreműködik Józsa Mihály előadóművész, Birki Erika, Bokréta Népdalkör. Beszélgetőtárs Deák György, az Olvasókörök Országos Szövetségének társelnöke.

Lesznek kiállítások is, erről itt írtunk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.