- hirdetés -

A gádorosi származású Törőcsik Zoltán aranyérmet szerzett a németországi szakácsolimpián. Az év végi ünnepekre kértünk tőle egy receptet.

Aranyérmet nyert a németországi Erfurtban megrendezett szakácsolimpián Törőcsik Zoltán. A gádorosi származású mesterszakács több hónapig készült a világversenyre, itthon és Svédországban is. A zsűri több díjjal is értékelte munkáját. Zoli az orosházi libamájat ezúttal sem hagyta ki menüjéből.

Törőcsik Zoltán

– A Szakácsolimpiát (Culinary Olympics) a sportolimpiához hasonlóan négyévente rendezik meg a Német Szakács Szövetség és a Szakácsegyesületek Világszövetsége közötti együttműködéssel. Az idők múlásával olyan nagy rendezvénnyé nőtte ki magát, hogy mintegy 45 ezer látogatónak ad otthont. A versenyen nemzeti, regionális és ifjúsági szakácsválogatottak, valamint egyéni szakács és cukrász versenyzők mérik össze tudásukat a világ minden tájáról – sorolta Törőcsik Zoltán.

– A bírák a Szakácsegyesületek Világszövetsége által felállított szigorú nemzetközi szabályok szerint pontoznak. Az idei megmérettetésen több mint 1800 induló vett részt, 54 ország képviseltette magát Erfurtban. Nekem is több hónapos felkészülés előzte meg az olimpiát először Svédországban, majd Magyarországon, napi 15-20 órát készültem. Hazai ízeket is elvittem az olimpiára. Falumból, Gádorosról szereztem be számos szárazbabfélét, sütőtököt és lekvárokat, de kihagyhatatlan volt a menüben az orosházi libamáj is. A legnagyobb öröm számomra, hogy Magyarországot képviseltem, Gádorost és Orosházát, és nagyon jó arra gondolni, hogy otthoni alapanyagokat használtam – emelte ki a mesterszakács, aki aranyérmet szerzett a Szakácsolimpián.

Zoli most egy különleges főételt ajánl nektek az év végi ünnepekre.

Kecskesajttal és friss bazsalikommal töltött tarjarolád fokhagymás cikkburgonyával, vajon párolt zöldségekkel, vörösboros szósszal

Hozzávalók 4 személyre:

A roládhoz:
– 800 gr sertéstarja
– 100 gr kecskesajt /szeletelt/
– friss bazsalikomlevelek
– só, bors

A burgonyához:
– 500 gr hámozott cikkekre vágott burgonya
– 1 evőkanál zúzott fokhagyma
– só, bors
– 1/2 dl olivaolaj

A zöldségekhez:
– 1 evőkanál vaj
– 1 db közepes brokkoli rózsáira szedve
– 1 db durvára vagdalt piros paprika
– 1 db karfiol rózsáira szedve
– 100 gr csíkokra vagdalt sárgarépa
– 12 db csiperkegomba
– 1 kis konzervdoboz mini kukoricacső

Vörösboros szószhoz:
– 1 evőkanál vaj
– 1 közepes apróra vagdalt vöröshagyma
– 1/2 apróra vagdalt zellergyökér
– 1 apróra vagdalt sárgarépa
– 2 evőkanál liszt
– 1/2 l víz
– 4 dl vörösbor
– 1 evőkanál kristálycukor
– só, bors
– kis darab étcsokoládé.

Elkészítése:

Helyezzük a sertéstarját egy vágódeszkára, és késsel vágjuk ketté a közepén, majd egy húsverő kalapáccsal klopfoljuk ki a húst, de ne túl vékonyra. Sózzuk, borsozzuk, majd terítsük be a hússzeleteket friss bazsalikomlevelekkel, az aljára pedig helyezzük egymás mellé a szeletelt kecskesajtot. Tekerjük fel a húst – úgy hogy a töltelék ne hulljon ki belőle -, majd külsejét is sózzuk meg. Tekerjük a húst zsírpapírba, ezután alufóliába, és csavarjuk be mind a két végét szorosan. Tegyük a roládokat egy tepsibe, öntsünk alá 3-4 dl vizet, és helyezzük a sütőbe 1 órára kb. 200 fokon.

Amíg a hús sül, készítsük el a vörösborszószt: egy lábasban olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá az apróra vagdalt vöröshagymát, sárgarépát, zellergyökeret és a kristálycukrot, majd néhány perc párolás után szórjuk meg a liszttel. Öntsük fel a vízzel és a vörösborral, sózzuk és borsozzuk. Lassú forralás után főzzük nem túl sűrűre, de túl hígra sem. Szűrjük bele egy másik lábasba, adjuk hozzá az étcsokoládét, és keverjük el benne.

Igazi ünnepi finomság a mesterszakács ajánlásával

A cikkekre vagdalt burgonyát helyezzük egy tepsire, öntsük rá az olívaolajat, sózzuk és borsozzuk, és adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Keverjük össze alaposan és öntsünk alá egy kevés vizet is, majd helyezzük be azt a sütőbe, és néha keverve süssük készre.

A zöldségekhez forraljunk fel egy kevés vizet, majd tegyük bele a rózsáira szedett karfiolt és brokkolit és a csíkokra vágott sárgarépát. Ügyeljünk arra, hogy csak egy percig legyenek benne a vízben, majd szűrjük le. Egy nagyobb serpenyőben olvasszuk fel a vajat, pirítsuk meg a megmosott egészben lévő gombafejeket, adjuk hozzá a paprikát, a leszűrt zöldségeket és a mini kukoricacsöveket. Kevés sóval ízesítsük.

Ha minden elkészült, kezdjük el a tálalást, de nem árt ha a húst egy kevés ideig a sütés után még pihentetjük. Négy tányéron osszuk el a cikkburgonyát és a burgonyára óvatosan tegyük rá a zöldségeket. Szeljük fel – szintén óvatosan – a húsokat úgy, hogy az egyben maradjon a töltelékkel. Helyezzünk minden tányérra egy húst, ha lehet a zöldségek tetejére. Végül adjuk hozzá a mártást. Díszíthetjük friss bazsalikomlevelekkel, és kínáljunk hozzá egy pohár vörösbort. Jó étvágyat hozzá! Boldog Új Évet!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.