- hirdetés -

Az átalakított polgári védelem keretében Orosházán 300 főt jelöltek ki szolgálatra.

Gyökeresen átalakítják és új alapokra helyezik a hazai polgári védelmet, hogy hatékony válasz lehessen a valós kihívásokra (árvíz, belvíz, ipari katasztrófa). – A cél, hogy minden szinten hozzáértő, és megfelelő felszereléssel ellátott szervezetek működjenek, amelyek képesek gyorsan és hatékonyan beavatkozni vészhelyzet esetén – fogalmazott Bakondi György altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője Kossuth Rádiónak adott interjújában.

Bakondi elmondta, januártól 12 ezer fő körül lesz a hivatásos állomány, 100 ezer fő körüli pedig a katasztrófa- és polgári védelmi szolgálathoz tartozók száma. Vincze Tibortól, az orosházi önkormányzat közbiztonsági referensétől megtudtuk, egyrészük speciális tudással rendelkező önkéntes (pl. a Körös Mentőcsoport, amelynek az Orosházi Munkakutyások is tagjai), nagyobbik részük pedig polgári szolgálatra határozattal kötelezett (a határozatokat a közelmúltban postázták a szolgálatra kijelölteknek). A kötelezettek közé besoroltak olyanokat, akiknek szaktudásuk van (pl. orvos, mérnök), olyanokat, akiknek speciális gépállományuk van (pl. Orosfarm Zrt.), és olyanokat, akik azonnal riaszthatók, ha vész esetén segítség kell, de nincs szükségük speciális tudásra, eszközre. Néhány órás kiképzésre viszont igen: a szervezet felépítése mellett az általuk végrehajtandó feladatokhoz szükséges eszközök kezelését tanulják meg (hiszen erre nincs mód veszély esetén).

Vincze Tibor kiemelte, gyorsabb és hatékonyabb beavatkozást várnak az önkéntes katasztrófa- és polgári védelmi csapatok létszámának megemelésétől. A katasztrófavédelmi törvény változásai nyomán Orosházán 300 főt jelöltek ki polgári védelmi szolgálatra, ők azok, akik riaszthatók a város védelme érdekében, és akkor, amikor befogadó településként a hozzánk érkezőknek kell a segítség.

Makón, Gyulán az árvíz okozhat gondot, ha kitelepítés történik, a lakosok elhelyezéséről, étkeztetéséről, hosszabb idő esetén a gyerekek oktatásáról Orosházának kell gondoskodnia. Ezt végzik majd a beosztó határozattal rendelkező közintézmények, gazdálkodó szervezetek vezetői, munkatársai.

A listát a helyi közintézmények és gazdálkodó szervezetek vezetőivel közösen állította össze az önkormányzat, és akadtak önként jelentkezők is (erre még most is van lehetőség a polgármesteri hivatalban Vincze Tibornál – 68/413-022). A referens tájékoztatott, elkészült Békés megye településeinek veszélyeztetettség alapján történő besorolása (három fő szempont: az ár- és belvízi veszélyeztetettség, veszélyes ipari üzemek és fő közlekedési csomópontok közelsége alapján). Tizenegy megyei település tartozik az első osztályba, köztük van Orosháza is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.