- hirdetés -

Az ember hajlamos azt gondolni, hogy ami eltűnt a lefolyón, amit levitt a víz, attól egyszer s mindenkorra megszabadult, bármi volt is az. Azt képzeljük, a szennyvíztisztító majd úgyis ártalmatlanítani fog minden leeresztett mérget. Ez sajnos nem igaz!

– A tisztítási technológia csak bizonyos határokon belül képes zavartalanul működni – tájékoztat Krizsán György, a Dél-Békési Területi Mérnökség (orosházi központ) vezetője. – Vannak szennyezőanyagok, amelyekkel a szennyvízkezelési technológia nehezen tud megbirkózni. Néhány ember felelőtlen magatartása miatt az egész szolgáltatás ellehetetlenülhet, károsítva ezzel a többi fogyasztót, és végeredményben a természetet is.

Épp ezért szigorúan tilos a csatornába juttatni mérget, gyógyszereket és növényvédő szereket, nehézfém tartalmú folyadékokat, tűzveszélyes anyagokat. Ezek lebomlásuk során mérgekké, vagy tűz-, akár robbanásveszélyes anyagokká válnak.

A szennyvízkezelési rendszer mennyiségi túlterhelését okozhatja, ezért nem kerülhet a csatornába csapadékvíz, belvíz és talajvíz, továbbá állattartásból származó híg trágya, háztartási ételmaradék – még akkor is ha aprított – zsírok, olajok. Háztartási állatfeldolgozásból származó hulladék (halfej, belsőségek stb.), elpusztult kisállatok tetemei, feleslegessé vált állatok ( halak, kígyók, békák, stb.), emésztőkből szippantott szennyvíz.

Üzemzavart okozhatnak a darabos szennyeződések (fa, kő, csont, műanyag háztartási eszköz, fémkupak, műanyag és üvegpalack, macskaalom, építési törmelék, ragasztó). Vízben nem oldható egészségügyi anyagok (vatta, tampon, és egyes WC papírok stb.), egyéb háztartási hulladékok (textil, növény, gyümölcsmag, szárnyasok tollazata, szőr stb.)

– A csatornahálózat semmiképpen sem alkalmas szilárd hulladékok „eltüntetésére”. Ezek elzárják a víz útját, dugulást okoznak, valamint tönkre teszik a szennyvízátemelőkben a szivattyúkat, csatorna kiöntést okozva.

További információ: krizsan.gyorgy@alfoldviz.hu

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.