- hirdetés -

A Kék Pont alapítvány interaktív játéka 120 diáknak a teljesebb és egészséges életért.

Az Orosházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum tavasszal egy tapasztalatcsere látogatás során ismerkedett meg a Kék Pont Drogkonzultációs Központ projektjeivel. A találkozó eredménye, hogy az alapítvány munkatársai a Tisza Kálmán iskola valamint a Táncsics Mihály tehetségközpont diákjait december 13-14-én megismertették az Egészség Ügynökség, avagy az Egészségnek ára van! című interaktív játékukkal.

– Az Egészség Ügynökség kidolgozása során az alapítvány a korábban futó Egészség Iskola többéves tapasztalatait felhasználva olyan program kidolgozására törekedett, ahol az egészség olyan hétköznapi értékek mentén is realizálható, mint az idő, a pénz és az energia – tájékoztatott Dávid Ferenc, a Kék Pont Alapítvány prevenciós munkacsoport koordinátora.

– A célunk az, hogy a diákok körében aktív párbeszédet generáljunk az egészség dimenziójában úgy, hogy közben egészséghez vezető utakat ismernek meg, majd ezek közül közösen döntenek amellett, amelyiket vonzónak találják– emelte ki Dávid Ferenc.

A hatékony működés és megértés érdekében a folyamatot egy elképzelt ügynökség, az Egészség Ügynökség köré építették, ahol az ügynökök megoldási csomagokat kínálnak a diákoknak, ők pedig idővel, pénzzel és energiával fizetnek érte. Az ügynökök a Kék Pont szakemberei. – Az Egészség Ügynökség programunk kidolgozásánál abból indultunk ki, hogy az egészségnek bizony ára van! Nem csak pénzben kell fizetnünk a döntéseinkért és választásainkért, de energiát, időt is áldoznunk kell azért, hogy teljesebb, jobb életet élhessünk – összegzett a szakember.

A két napon a játék során 4-4 csapatban dolgozott a mintegy 120 diák. Az alapítvány szándéka szerint játékuk hozzájárul a vitakultúra javításához, felkelti, illetve erősíti az egészségesebb élet iránti vágyat és fokozza a társadalmi részvétel igényét. Prevenciós programjaikban elutasítják a tiltás és elrettentés módszereit, az árnyalt és együttműködő diskurzust ösztönzik. Központi értékeik a tudatosság, mértékletesség, hasznosság.

A rendezvényhez a Tisza iskola adta (ingyen) a helyet, a program a Magyar Telekom és a KÉK Pont együttműködésének köszönhetően valósult meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.