- hirdetés -

Két új könyvét mutatta be az orosházi költő.

Dávid László új verses kötetével és első prózai művével érkezett a december 6-i könyvbemutatóra a városi könyvtárba. A bemutatón Bozó Klára és Szilasi-Horváth Tibor, a Nyugdíjas Pedagógus Orosházi Egyesületének elnöke beszélgetett a költővel a Jégvirágok és a Barangolások Emlékiában című könyveiről. A bemutató előtt mi is megkérdeztük Dávid Lászlót.

Milyen verseket tartalmaz a Jégvirágok című kötete? 

– A címének megfelelően a tél uralja magát a kötetet is. Egy nagyon furcsa érzés indult meg bennem, amikor egészségi állapotom miatt szanatóriumba utaltak 3 hétre január végén, amikor dühöngött a tél. Ott kint a nagy pusztaságban megmutatta a tél az igazi arcát, és fölkavarta bennem a gyermekkori, régi kedves emlékeket, mikor még a csilingelő szánkók után szaladgáltunk. Ez összehasonlítási lehetőséget is adott. Mindig szerettem a természetet, és most ezt próbáltam szóban is kifejezni.

Dávid László (középen) két kötetét mutatták be a könyvtárban (Fotó: Rajki Judit)

Milyen műveket olvashatunk a Barangolás Emlékiában című könyvében? 

– Főleg fiatalkori emlékeim jöttek vissza, az otthoni, falusi emlék, és a barangolások. Igen sok helyen megfordultam fiatalkoromban. Amikor a tanítói kinevezésemet megkaptam, a személyi törzslapomon volt egy ilyen kérdés, hogy előző tanulmányait hol végezte? Szóltam az adminisztrátornak, hogy „kisasszony, kisbetűkkel írja, mert nagyon sok lesz”. Sok emberrel megismerkedtem, és sok esemény zajlott le körülöttem, aminek egyrészt szemlélője, másrészt részvevője voltam, kulturális, néha egy kicsit gazdasági, politikai természetűek is voltak. Ezekben próbáltam egy kicsit rendet teremteni a kötetben.

Milyen jövőbeni tervei vannak? 

– Furcsán fog hangzani, de 84 éves korban az embernek már nagyon sok terve nem igen lehet. Amíg éjszaka is felkelek, hogy leírjam, ha eszembe jut valami, reggelig el ne felejtsem, addig még nincsen semmi vész. Úgy érzem, hogy még lehet számítani rám a későbbiek folyamán is.

Dávid László több kötetét is megtalálják a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.