- hirdetés -

Arra, hogy kedvencüket elektronikus chippel jelöltessék meg. Január elsejétől hatályos az új szabályozás, Orosházán egyelőre kevés kutyának van egyedi azonosítója.

Bajusz idén nyáron került új gazdájához, oltásokkal, chippel ellátva. Január elsejétől hatályos a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet módosítása, melynek értelmében a négy hónaposnál idősebb kutyák csak elektronikus chippel megjelölve tarthatók. Az egyedi azonosítóval még nem rendelkező állatok gazdáinak tehát január elsejéig kell elvégeztetniük az állatorvosi beavatkozást, amely során egy rizsszem méretű elektronikus szerkezetet ültetnek a kutya nyakába – hívja fel a figyelmet ismételten a Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye.

Emily vitte haza Bajuszt (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az eljárás pár percet vesz igénybe, minimális fájdalommal jár, és csak állatorvos végezheti. Nemcsak az elkóborolt kutyák hazajuttatását segíti, megkönnyíti a nyilvántartást, követhetőbb lesz a hazai eb-állomány, segítségével hozzá lehet férni minden, az állattal kapcsolatos információhoz, így többek között az oltások meglétét is figyelni tudják.

A mikrochip behelyezésének költségét az állatvédelmi törvény 3500 forintban maximalizálta. A már megjelölt, de az adatbázisban nem szereplő kutya adatait is köteles a gazdi regisztráltatni. Ennek a díja állatonként 200 forint. A törvény értelmében a későbbi adatmódosításokat is jelezni kell, de ez már díjmentes. Orosházán egyelőre még kevesen jelöltették meg chippel kedvencüket. Az egyik állatorvosi rendelő tapasztalatai szerint mindössze pár százalékra tehető az azonosítóval ellátott ebek száma városunkban. Felhívják a gazdik figyelmét a januártól érvényes szabályozásra, a kutyatulajdonosok zöme azonban nem örül a lépésnek.

A te kutyád benne van az adatbázisban?

A Magyar Állatorvosi Kamara megújult kisállat nyilvántartó rendszerében, a www.petvetdata.hu oldalon lehet ellenőrizni, hogy az azonosítóval rendelkező állat szerepel-e a nyilvántartott adatbázisban. Eredményesség esetén az állat alapvető adatai (chipszáma, neve, fajtája, faja) jelennek meg. További információkhoz, például a tulajdonos adataihoz csak a jogosultsággal rendelkező állatorvosok férhetnek hozzá.

Az új szabályozás a menhelyről befogadott kutyákra is vonatkozik. Az orosházi Szikhát menhelyet működtető Orosházi Állat- és Természetvédő Közhasznú Egyesület is minden kutyába beültetteti az 15 számjegyből álló egyedi azonosítót, már 2010 óta.

– Vannak még kérdések a szabályozással kapcsolatban, de mindenképp előrelépést várunk az új rendszertől. Menhelyünkről már valamennyi kutya chippel ellátva került új gazdijához, bízunk abban, kevesebb lesz a kidobott kutya, felelősebb állattartás alakul ki – emelték ki az orosházi egyesület munkatársai.

A jogszabály értelmében 2013 januárjától csak akkor kezelheti a kutyát az állatorvos, ha az már rendelkezik chippel. A rendelet betartását a jegyző és az állategészségügyi hatóság ellenőrzi. A törvény szerint az, aki megsérti az állatvédelmi jogszabályokat, vagy azoknak nem tesz eleget, állatvédelmi bírsággal sújtható.

Az állatvédők becslése szerint 1,5-2 millióra tehető a hazánkban élő kutyák száma, és csaknem százezer kóborol az utcákon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.