- hirdetés -

Politikai ütésváltás lett egy orvosi perből, aminek érintettje az új orosházi háziorvos, dr. Loboda Fábián.

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt három év – nem jogerős – fogházbüntetésre ítélte a Szegedi Városi Bíróság azt az orvost, aki idén tavasszal érkezett Orosházára háziorvosnak. Pályázatát a képviselő-testület bírálta el áprilisban, a nyilvános testületi ülésen a fideszes többség támogatásával a szocialista képviselők tartózkodása mellett dr. Lodoba Fábián megkapta a praxist.

Azóta megszületett az első fokú, nem jogerős ítélet, mely elmarasztalja az orvost. Loboda 2008-ban egy 31 éves nőn műtétet hajtott végre, aminek következményeként a beteg később meghalt. A vád szerint Loboda a műtét során átfúrta az asszony méhfalát, majd nem tett meg mindent az életveszély elhárításáért.

Az MSZP helyi szervezete közleményében emlékeztet, a szocialista képviselők ennél a napirendnél tartózkodtak, komoly fenntartásaik voltak ugyanis a pályázót illetően.
“Egy politikai szervezetnek nem tiszte, hogy orvosi-etikai ügyekbe beavatkozzon. De az igen, hogy egy bírósági ítéletet követően, különösen, ha az ilyen súlyú, elmondja a véleményét. Olyan orvos nem kerülhet orosházi betegek közelébe, akit a tévé Kékfény című műsorában a vádlottak padján ülve mutogatnak, és akire a bíróság − még ha nem jogerősen is − ilyen súlyos vádakat ró fel és tényeket állapít meg” – írják.

Súlyos hibaként róják fel a város fideszes vezetőinek, hogy az áprilisi ülésen tárgyalt előterjesztésben nem szerepelt a Loboda ellen folyó jogi eljárás, ez csak akkor derült ki, amikor az MSZP frakcióvezetője az ülésen rákérdezett. Az orvos elismerte a pert, aminek szerinte néhány év múlva lesz vége, és ez nem befolyásolja a pályázatát. A polgármester is felszólalt akkor, szerinte az orvosi perek jelentős része a szülészet-nőgyógyászat terén zajlik, a háziorvoskodás más jellegű tevékenység. Az MSZP ezzel nem ért egyet:
“Milyen „más jellegű tevékenység”? Az is gyógyítás, meg ez is!” Az MSZP szerint az eset újabb bizonyíték arra, hogy “Dancsó József alkalmatlan a város vezetésére, és a legjobb lenne, ha lemondana” – emelik ki.

A Fidesz orosházi csoportjának elnöksége úgy gondolja, orvos-etikai kérdésekben a pártpolitikusoknak nem kellene véleményt nyilvánítani.
“Nem szerencsés, ha önkormányzati képviselők ítéletet mondanak a bíróság és az Orvosi Kamara helyett egy szakmai kérdésben. Mi sem tettük ezt az elmúlt években akkor, amikor jogerős ítéletek születtek az orosházi kórházban orvosok ellen” – írják.

Kiemelik, a helyi MSZP nem jelezte, hogy szerintük érvényteleníteni kellene a pályázatot és újat kellene kiírni. Azt pedig szánalmasnak, inkorrektnek és gyűlölködőnek tartják, hogy a szocialistáknak “minden orosházi történésről csak annyi jut eszébe, hogy ,,Dancsó József monnyon le!” A közleményből kiderül, Lodoba folyamatosan tájékoztatta a városvezetést ez ellene folyó perről. A Fidesz helyi elnöksége érvként felhozza azt is, hogy Loboda munkájával kapcsolatban negatív észrevétel eddig nem érkezett az önkormányzathoz, a körzetéhez tartozó Platán Idősek Otthonában pozitívan vélekednek róla.

Telefonon értük utol dr. Loboda Fábiánt:
− Az ítélettel nem értek egyet, fellebbezni fogok, tovább küzdök az igazamért – mondta az orvos, aki nem kívánt többet hozzáfűzni az esethez.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.