- hirdetés -

Aradon mutatták be az orosházi pálinkát, füstölt kolbászt, csíramálét, kenyeret és libamájat.

Jussanak el mindenkihez címmel indult a HURO 1001/213/2.1.2 –FEDERTO uniós pályázat a Magyarország–Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013. keretében. Célja a határ menti területek gasztronómiai, turisztikai feltérképezése, a határ mentén élő emberek, közösségek és gazdasági szereplők együttműködése a térség közös fejlesztésének érdekében.

A pályázat első romániai találkozóját tartották a napokban az aradi Jelen Házban, házigazda az Arad Megyei Gazdák Egyesülete volt – adta hírül a Nyugati Jelen. Az Arad, Temes, Csongrád és Békés megyei vendégeken kívül ott voltak a Bánsági Magyar Gazdák és Vállalkozók Egyesülete, a Bánsági Mezőgazdasági Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara, az Orosházi Gazdakör, illetve a Hódmezővásárhelyi Egyetem képviselői. A szakmai találkozó egyben szemet gyönyörködtető termékkiállítás és bemutató is volt, ahol mások mellett sikerrel szerepelt az orosházi füstölt kolbász és gyümölcspálinka.

A pályázat célkitűzéséről, eddigi eredményeiről számolt be dr. Bodnár Károly, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának dékánja, a projekt menedzsere. Horváth József, az Orosházi Gazdakör elnöke néhány híres, kimondottan Békés megyei terméket ismertetett, említette a csabai, illetve a gyulai kolbászt, az orosházi csíramálét, kenyeret, libamájat, a békési pálinkát.

Hasonló szakmai találkozó legközelebb december 12-én lesz Temesváron, majd 2013. február 23-án Orosházán. A projekt honlapja: www.federto.eu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.