- hirdetés -

A tüdőrák halálozását tekintve Magyarország világelső, s ennek a betegségnek a 90 százaléka a dohányzás számlájára írandó. A Ne gyújts rá! mozgalom a dohányzás és passzív dohányzás veszélyeire való figyelemfelhívást hivatott szolgálni.

Minden év novemberének harmadik csütörtöke nemzetközi dohányfüstmentes nap. A Ne Gyújts Rá! mozgalom az Egyesült Államokból indult útjára azzal a céllal, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a dohányosok nem gyújtanak rá és a társadalom figyelme ráirányul a dohányzás és a passzív dohányzás veszélyeire.

Magyarország az elmúlt 2 évben Európa élvonalához csatlakozott a dohányzást korlátozó törvényekkel. Ebben az évben már nem lehetett rágyújtani a zárt közterületeken, hamarosan megjelennek a cigarettás dobozokon a nagy méretű képes figyelmeztetések, és száműzik a dohánytermékek árusítását a bevásárlóközpontok és a kisebb boltok pénztáraitól az erre specializálódó üzletek felé. Ezek mellett jelentősen emelkedett a dohánytermékek ára.

Segítség a leszokáshoz

Orosháza több pontja dohányzásmentes

Orosházán az eddig végzett ellenőrzések alapján elmondható, a törvényt betartják, szabálytalanságok nem fordulnak elő. Az intézményvezetők, vendéglátó-ipari egységek, az alkalmazottak és az állampolgárok ismerik a törvényi szabályozást és betartatják azt, illetve igyekeznek betartatni az előírásokat.

Városunkban 2009 óta működik a „Zöld Pont” program, melynek keretén belül a város közterületein a képviselő-testület javaslatára táblákat helyeztek el és dohányzásmentes övezeteket, úgynevezett zöld pontokat jelöltek ki. A város megbízásából, a MI-ÉRTÜNK Prevenciós és Segítő Egyesület koordinálásával egy kampány indult el a zoldpont.blog.hu oldalon, melynek célja a dohányzás, mint szenvedélybetegség megismertetése és tudatosítása, ezzel együtt pedig az egészség-és környezettudatosabb magatartás kialakítása. Az egyesület segítséget nyújt a leszokni vágyóknak egyéni vagy csoportos konzultáció formájában. A részletekről itt olvashattok.

2012. év elején több helyen forgattunk a városban, és a január elsejétől bevezetett szigorításról kérdeztük az orosháziakat.

httpv://www.youtube.com/watch?v=dx7fj3XHiLQ&feature=youtu.be

Fejben dől el minden

Detti többször is megpróbált leszokni a cigarettáról. Először úgy, hogy csökkentette a napi adagot, végül belátta, ez nem megoldás, hisz így lehet, hogy kevesebbet cigizik, de még mindig szívja a bűzrudat. Az elhatározás nagy volt benne, hisz utálta, ha füstszagú a ruhája a haja, és nem mellékesen sokba került a cigaretta is. Kipróbált mindenféle nikotinpótló megoldást (tapasz, rágó), de nem segített, végül erőt vett magán és egyik napról a másikra letette a cigarettát. Ennek immár 2 éve, mint mondta az első hét volt számára a legnehezebb, nem mondja, hogy nem jut eszébe néha, hogy rágyújtson, de esze ágában sincs, hogy megtegye, örül, hogy megszabadult ettől a drága, ártó szenvedélyétől. A leszokni vágyóknak pedig egyet üzen: fejben dől el minden!

Hazánkban a lakosság 38%-a dohányzik, 15%-a korábban dohányzott, de már leszokott és csupán 47%-a, aki sohasem dohányzott élete során. A nők és a férfiak napi átlag cigarettafogyasztása az unió átlaga feletti. Az EU-ban évente mintegy 650 ezer ember hal meg a dohányzással összefüggő betegségekben. A dohányzás felelős az EU-ban a rák okozta halálozások 25%-áért, illetve a bekövetkező halálozások 15%-áért.

Sosem késő leszokni (Fotó: internet)

Óvatos becslések szerint 2002-ben az Európai Unióban 7300 felnőtt – köztük 2 800 nem dohányzó – halt meg a környezeti dohányfüstnek való munkahelyi kitettség következtében. További 72 ezer felnőtt, köztük 16 400 nem dohányzó halála vezethető vissza a környezeti dohányfüstnek való otthoni kitettségre. A tüdőrák halálozását tekintve Magyarország világelső, s ennek a betegségnek a 90 százaléka a dohányzás számlájára írandó.

A rászokás megelőzése kiemelt területe a dohányzás visszaszorításnak. A statisztikák szerint a tanulók több mint fele kipróbálta már a cigarettát élete során és közülük közel minden ötödik tanuló tíz éves kora előtt szívta el az első slukkot. Nyilvános helyeken a soha nem dohányzó tanulók 87,9%-a ki van téve mások dohányfüstjének. 2003-tól 2008-ig 84%-ról 43%-ra csökkent azoknak a gyerekeknek az aránya, akik olyan háztartásban élnek, ahol az ő jelenlétükben dohányoznak.

Péter a bulik alkalmával szokott rá a cigarettára. Kezdetben hétvégenként szívta, majd később már a hétköznapokon is. A leszokáshoz nincs lelki ereje, pedig már többször nekifutott, de még egy napig sem bírta cigaretta nélkül. Azt viszont kijelentette, ha egyszer lesz gyermeke, biztosan leszokik. 

A 2012. januártól bevezetett szigorításokat a megyében a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve ellenőrzi.
− 2012. január 1. és 2012. október 31. közötti időszakban 2463 db célellenőrzést végeztek a megye egészségügyi szolgáltató intézményeiben, közforgalmú intézményekben, közoktatási, gyermekjóléti intézményekben, közterületeken, munkahelyeken, szállodákban, büntetés- végrehajtási intézményben és szórakoztató, vendéglátó egységekben. Hatósági intézkedéseket foganatosítottunk tiltott helyen dohányzás, nem megfelelő dohányzóhely kijelölése miatt és dohányzást tiltó táblák hiánya miatt – tájékoztatott dr. Mucsi Gyula megbízott kistérségi tiszti főorvos.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.