- hirdetés -

Az orosházi Gabnai Csaba és Tercsi József is tagja volt a Csabai Kolbászfesztivál nyertes csapatának.

Nemrégiben írtunk arról, hogy az Orosházi Kolbászklub ismét remek eredményt ért el a Csabai Kolbászfesztivál egyik versenyén. Azonban nem csak ez volt a fesztivál egyetlen orosházi sikere.

– Nagyjából 2 hónappal ezelőtt jött az ötlet, hogy a Csabai Kolbászfesztiválon csapatot indítunk – mondta el Gabnai Csaba, az orosházi Pipacs Étterem és a békéscsabai Brill Bisztro tulajdonosa. – A Bock Bisztro séf tulajdonosát, Bíró Lajost megkeresték a fesztivál szervezői, hogy legyen a zsűri tagja. Ő azonban inkább versenyezni szeretett volna, ezért felhívott, hogy induljunk közösen. Így jött létre a Bock-Brill nevű csapat – tette hozzá.

Gabnai Csaba – aki 2011-ben az Év étteremtulajdonosa lett – kiemelte, számára óriási megtiszteltetés volt a felkérés, hiszen Bíró Lajos az a szakács Magyarországról, aki a szakma elitjébe tartozik, Kelet-Európából egyedüliként tagja az Amerikai Chef akadémiának, a budapesti és a dániai Bock Bisztró éttermei pedig nemzetközi szinten is jegyzettek.

A nyertes csapat: Bíró Lajos, Palotai Csaba, Gabnai Csaba, Tercsi József, Wágner Krisztián (Fotó: Ignácz Bence - Hír6.hu)

– Szakmai kihívásként is tekintettünk a versenyre. Mivel én orosházi vagyok, szerettem volna, ha a város szakmailag is képviselteti magát, így a Pipacs étterem főszakácsát, az egykori Hotel Alföldből sokak által jól ismert Tercsi Józsefet is bevettem a csapatba. Mellette a békéscsabai Brill Bisztró séfje Palotai Csaba, egy ottani kiváló szakács, Wágner Krisztián és természetesen Bíró Lajos vettek részt a kolbászkészítésben. Én pedig, mint a csapat “ládacipelője” voltam jelen. Már korábban alaposan átbeszéltük, hogy milyen alapanyagokkal, hogyan készítjük a kolbászt, így mindenki tudta mit csinál. Komoly szakmai erőpróba volt, de megérte a fáradtságot, hiszen a több mint 600 csapat közül mi lettünk a 2012-es kolbászfesztivál aranyérmes csapata. Emellett a különdíjat, a fesztivál „gasztronómiailag legmagasabbra értékelt kolbásza” címet is elhoztuk – mondta büszkén Gabnai Csaba.

A díjnyertes recept alapján készült kolbászt a Budapesi Bock Bisztro és a Békéscsabai Brill Bisztro is étlapon tartja. És mivel Bíró Lajosnak Dániában, Koppenhágában is van étterme – ahol összesen 14 Michelin-csillagos étterem működik, köztük a világ legjobb étterme, a Noma – így az ottani Bock Bisztroban is étlapon tartják majd az aranyérmes kolbászt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.