- hirdetés -

Az emberek különféleképpen reagálnak, ha szirénázó mentőautóval találkoznak. Mindössze fél perc, nem több – sokszor ennyin múlik, hogy megálljunk, és elengedjük. Sajnos gyakran nem ezt tesszük.

„Átérek, még mielőtt ideér vagy várjak?”„Bőven elfér mellettem, minek húzódjak le?” „Lassítok és félreállok, biztos súlyos esethez mennek!” – ilyen és ehhez hasonló reakciókkal találkozik munkája során Sárosi Zsolt, aki 12 éve dolgozik az Orosházi Mentőállomáson gépkocsivezetőként. Sokat látott, sok ezer kilométert levezetett már. Tapasztalatairól kérdeztük.

Közöny, igyekvés, pánik

Sárosi Zsolt 12 éve vezeti az esetkocsit (Fotó: Rajki Judit)

– Háromfajta ember különböztethető meg: van a közönyös, aki nem foglalkozik azzal, hogy jön a mentő. A másik, aki lehúzódik, próbál segíteni, már szinte az árokban van, annyira igyekszik. A harmadik, aki pánikba esik, fogalma sincs, mit csináljon, segíteni szeretne, de inkább hátráltatja a munkánkat. Vagy befékez, vagy eszeveszett tempóban halad előttünk. A gyalogosok között vannak, akik lelépnek, de nem tudják, siessenek, vagy inkább lassítsanak? Számomra az a legmegdöbbentőbb, amikor a gyalogos a zebránál a szirénázó mentőautó előtt lelép, majd komótosan áthalad. Mit tudok tenni? Elengedem, pedig ezek fontos percek, egy ember élete függhet tőle – emelte ki Zsolt, aki szerint az elmúlt egy évtized alatt ez sajnos csak rosszabbodott. – Értem én, hogy a világ felgyorsult, de vele együtt az emberek is érzéketlenebbek lettek. Sietnek, rohannak, pedig csak fél-egy percet kell várniuk, amíg elhalad a mentő, lehet, hogy egyszer épp hozzá sietünk majd. Rengetegen közlekednek autóval, sok a fiatal, tapasztalatlan sofőr, a zene ordít, nem hallják, ha szirénázva közelít a mentő, és ez baj – véli.

Furcsán viselkednek az emberek akkor is, amikor lassan halad a szirénázó mentő. Dúródnak, türelmetlenkednek a sofőrök, a mentőre dudálnak.

– Ha a szirénázó mentő lassan halad, annak oka van. A kollégáim épp ellátják a beteget, vagy egy olyan súlyos esetet szállítunk, ahol a gyorsaság árt, nem pedig használ. Számomra az a meglepő, hogy ránk, mentősökre néhány autós úgy tekint, mintha hátráltatni akarnánk őket a haladásban. Pedig mi csak a munkánkat végezzük! A keresztbe álló mentő sem az autósok bosszantására áll úgy, hanem azért, mert a túloldalán történik valami, lehet, hogy épp életet mentünk. Balesetnél gyakran előfordul, hogy az autósok a leálló mentőautó mellett lavíroznak el, sok esetben a mentősök életét is veszélyeztetve – emelte ki Zsolt, aki eloszlatott egy tévhitet arról, hogy a gépkocsivezető feladata csupán az, hogy a mentőt vezesse, munkája ennél sokkal összetettebb.

Több mint sofőr

– Rendelkezem egészségügyi ismerettel, állandó képzéseken veszek részt, és sok „ragad rám” a helyszínen is. Ha kell, felrakom az EKG-t, vérnyomást vagy vércukrot mérek, újraélesztésnél nyomom a mellkast, a mentőápolónak és a szakápolónak segítek, amiben csak tudok – összegezte tennivalóit.

Zsolt beszélt arról, hogy gyakran éri atrocitás az orosházi mentősöket is, főként ittas emberek kötnek beléjük, amikor ellátnák őket. Vannak hozzátartozók is, akik megjegyzéseket tesznek. Érthető, hogy ha baj van, és várják a mentőt, akkor ólomlábakon jár az idő. Majd ha megérkeznek, letámadják őket, hogy miért nem siettek jobban?

Mentősök és tűzoltók munka közben (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Ezek néha fájó dolgok, megértjük mi persze mindezt, a munkánkat ettől függetlenül ugyanúgy végezzük. Viszont nagyon sok erőt ad, amikor az utcán megismer és odajön hozzánk egy újraélesztett asszony, és megköszöni, amit érte tettünk, vagy egy ellátott beteg, aki emlékszik ránk és értékeli munkánkat. Szívbemarkoló, amikor magányos emberek hívják a mentőt, és kiérkezve kiderül, szerencsére nincs baj, a legnagyobb fájdalom a magány.

Zsoltot és a kollégáit a legjobban az viseli meg, ha gyerekkel történik valami, ilyenkor ő is mindig felhívja a gyermekét, minden rendben van-e vele? Az orosházi mentősök összetartanak a civil életben is, hisz e nélkül nem működhetne a közös, jól összehangolt munka, amit nap mint nap végeznek, értünk. Zsolt nagy büszkesége, hogy nemrégiben az országos elsősegélynyújtó versenyen második helyezést elért református iskola csapatát ő készíthette fel.
– Remek csapat volt, lelkesek és szorgalmasak, ez is bizonyítja, hogy a mi munkánk több mint gépkocsivezető, szakmánknak a sok nehézség mellett bizony rengeteg szépsége is van.

Az Orosházi Mentőállomáson az elmúlt évtizedekben jelentős változás nem történt. Az épület felújításra szorul, ami a tervek szerint 2013-ban Európai Uniós támogatással megvalósulhat. Az orosházi mentősök 70 ezer ember ellátásáért felelnek, a régió átlagát meghaladó a kivonulások száma Orosházán. Társadalmi szerepük is jelentős. Az áprilisban elindult (és majd júniusban folytatódó) újraélesztés tanfolyam megtöltötte a mentőállomást, és rendszeres felkéréseket kapnak előadások, oktatások megtartására egyesületektől, iskoláktól.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.