- hirdetés -

Sokoldalú és értékes táplálék a méz, mely rendszeres fogyasztás esetén fejti ki gyógyító hatását.

Noha nem volt jó szezonja idén a méhészeknek, azért kapható a hazai méz, érdemes beszerezni a vitaminokban és hatóanyagokban gazdag finomságot, mely (ahogyan a virágpor is) számos módon fejti ki gyógyító hatását. Többek között segíti az emésztést, növeli az étvágyat, nyugtat, fertőtlenít.

Finom is, egészséges is

– Az őszi-téli hónapokban különösen érdemes a teánkat cukor helyett mézzel ízesíteni, ismert immunerősítő hatása, de ha már megfáztunk, baktériumölő hatása miatt akkor is hatásos szer. Megfázásra és különösen torokfájásra, valamint köhögésre legjobb a hársméz. Az idegekre is jótékony hatása van, nyugtat például a levendulaméz – összegezte Molnár Józsefné, az Orosháza és Körzete Méhész Egyesület titkára.

Az ülő munkát végzőknek azért ajánlatos a rendszeres mézfogyasztás, mert gyorsan felfrissül tőle a szellemi munkában elfáradt agy, és energiával töltődik fel az eltompult test. A fizikai munkát végzőknek szintén hasznos, gyorsan és egyedülállóan táplálja az izmokat, segít a fáradtság leküzdésében.

– A méz növeli ellenállóképességünket, erősíti szervezetünket, a benne lévő enzimek lerövidítik a gyógyulási időt, javítják a vérkeringést, létfontosságúak az immunrendszer megfelelő működéséhez. Akkor a leghatékonyabb, ha naponta fogyasztjuk – sorolja Molnárné. A mézben hatféle szerves sav található meg, amelyek segítik az emésztést, és növelik az étvágyat, baktériumölő hatása miatt a horzsolt felületű, zúzódásos sebek gyógyítására is jó. Akár önmagában, akár kenyérrel, teába, tejbe, müzlihez – számos módon fogyasztható ezt a természetes, csodálatos édesség, melyet bátran használhatunk sütéshez és főzéshez egyaránt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.