- hirdetés -

Az akác elfagyott, a napraforgó húzta ki a méhészeket a bajból.

A repcevetések döntő része tönkrement tavaly az őszi csapadékhiány miatt, tavasszal pedig az akác 90%-a elfagyott Békés megyében – rossz szezont zártak a méhészek, de már készülnek a következőre.

A következő szezonra készülnek (archív fotó: Rosta Tibor)

– 2011 őszén a nagy szárazság miatt jelentősen lecsökkent a repce vetésterülete, sok helyen kitárcsázták a gyenge repcét, így kevés volt a hordásra alkalmas terület. Áprilisban az akác 90%-a elfagyott Békés megyében, így erről a mézelő növényről is csupán minimális mennyiséget tudtak gyűjteni a méhészek. Az áprilisi fagy után az időjárás is kedvezőtlenül alakult a méhészek számára – tájékoztatott a szezon nehézségeiről Árgyelán János Békés megyei méhészeti szaktanácsadó. – Az olajretek, mustár vaddohány esetében minimális volt az elvehető mézmennyiség, a mézelő napraforgó azonban elég jónak mondható, ez húzta ki a méhészeket a bajból.

Az idei nehéz évet tükrözik a piaci árak is. Árgyelán Jánostól megtudtuk, 20-25%-kal nőttek az árak: a piacokon 1500-1800 forint kilónkénti ár, míg a boltok polcain 2000 forint fölött van az akácméz kilója.

Mivel a napraforgó után már nem volt más virágzó növénykultúra Békésben, így már júliusban etetni kellett a méhcsaládokat. Augusztus vége, szeptember eleje óta már a következő szezonra készülnek a méhészek. A kaptárak, méhészeti eszközök javítása, felújítása mellett fokozott figyelmet fordítanak az élősködőkre, így a varroa atka elleni védekezésre is, hogy tavasszal egészséges, erős méhcsaládok indulhassanak gyűjteni. Árgyelán János elmondta, az őszi kötelező ellenőrzés keretében Békés megyében is átvizsgálják az állományt, Orosházán nem, több településen, így például Tótkomlóson azonban zárlatot rendeltek el nyúlós költésrothadás miatt. Amennyiben a méhcsaládok számának több mint felét érinti a fertőzés, úgy a teljes állományt el kell pusztítani, a méhek mellett a kaptárakat, eszközöket is el kell égetni.

A téli hónapok a szakmai ismeretek bővítését is szolgálják: az orosházi méhészeknek többek között a Gyulai Méz- és Mézeskalács Nemzetközi Fesztivál kínál szakmai szempontból érdekes programot. Idén december 7-9 között tartják a méhészeti kiállítás és vásárt, melyen a magyarországi és a szlovák mézkirálynő mellett az orosházi is népszerűsíti a mézet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.