- hirdetés -

Nemrégiben ülésezett a Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ).

Az ülésen négy napirendi pontot tárgyaltak. Elhangzott, szeptember végén 25 fős delegáció vendégeskedett egy hétig városunkban, a diákok és pedagógusok Dél-Tirolból, Meranból, egy kisebbségi program keretében érkeztek a Münster Alapítvány és a Német Nemzetiségi Önkormányzat közreműködésével Orosházára. A program részeként május végén a Táncsics gimnázium diákjai utaztak egy hétre Meranba. Az ülésen megtörtént a Münster Alapítvány elszámolása a támogatási szerződés alapján.

Szó esett a DSD program változásairól is. Wolfgang Marek német lektor júniusban befejezte tevékenységét Magyarországon, az új lektor Susan Kersten, Mezőberényben tanít. Az NNÖ vállalta, hogy az orosházi német nyelvi lektori rendszer további sikeres működtetését támogatja oly módon, hogy a lektor Orosházára történő szállítását vállalja december 15-ig.

Értékelték a katolikus Eötvös iskolában rendezett „Kővé vált hit” című kiállítást is. A tárlatot sokan megnézték, dr. Formann István második elnök javasolta, hogy a jövőben is rendezzenek évenként egy, a magyarországi németséggel foglalkozó kiállítást, lehetőleg olyat, amelynek „üzenete” van az Orosházán ma élő emberek számára.

A tótkomlósi Jankó János Általános Iskola és Óvoda szeretne kapcsolódni az NNÖ óvodai német nyelvi programjához, mivel a település iskoláival jó kapcsolatot tartanak fenn, ezért a „Deutsch mit Hans Hase – in Kindergarten und Vorschule” német nyelvű program megvételével és odaajándékozásával segítik az intézményt.

Az NNÖ képviselő-testülete Dr. Formann István második elnököt javasolta a Békés megyei Kisebbségi díjra. A bejelentéseknél elhangzott, a Polgármesteri Hivatal december 31-i határidővel, a korábban megkötött helységhasználati szerződést felbontotta, december 28-án leltár szerint az irodát át kell adniuk. Várják a Polgármesteri Hivatal ajánlatát.

Az ülésen elhangzott, október 5-én Gyulán hagyományápoló, gasztronómiai konferencián vettek részt, ahol Dr. Formann István és Dr. Abonyi Lajos előadást tartott.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.