- hirdetés -

Az előzetes felmérések alapján több mint 200 gyermeknél kérte a szülő a vizsgálatot.

Az Egészségsziget Egyesület évek óta végez Orosházán az első osztályosok körében lisztérzékenység szűrést. Az első 2008-ban volt, akkor a 168 vizsgált esetből 4 bizonyult lisztérzékenynek, a második évben három esetre derült fény, de ekkor kevesebb volt a vizsgált diákok száma is. Tavaly 173 szülő közül 165 kérte gyermeke számára az ingyenes szűrővizsgálatot, a tesztek alapján lisztérzékeny gyermeket nem találtak. Az egyesület az idei tanévben is folytatja a szűrést.Az előzetes felmérések alapján több mint 200 gyermeknél kérte a szülő a vizsgálatot.

A lisztérzékenység (coeliakia) a lisztben található fehérjékkel szembeni túlérzékenység. A betegség lehet tünetmentes, de gyakran krónikus hasmenéssel és fogyással társul. A bélbolyhok károsodása miatt a többi tápanyag felszívódása is károsodik, így másodlagos betegségek, hiányállapotok alakulnak ki. A lisztérzékenység gluténmentes diétával könnyen kezelhető, ezért fontos a korai felismerése.

Mint mindig, most is az önkormányzattól nyert pályázati pénzből finanszírozzák a vizsgálatot, ám a magas számú jelentkező miatt az összeg nem fedezi az összes vizsgálat költségét. Az egyesület jelenleg többletforrást próbál felkutatni, hogy mindenkinél elvégezhessék a szűrést. Amint a forrás meglesz, megvásárolják a teszteket és elkezdődnek a vizsgálatok, ami egy apró szúrással jár, gyors és fájdalommentes. A gyorsteszt 95-98 százalékos pontossággal derít fényt a betegségre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.