- hirdetés -

Átadás előtt az Orosháza-Tótkomlós és az Orosháza-Mezőkovácsháza közötti út egy szakasza. Az érintett térségek képviselői útbejárást tartottak.

A kaszaperi úton találkozott csütörtök délelőtt az orosházi és a mezőkovácsházi térség országgyűlési képviselője a Magyar Közút megyei igazgatójával. A képviselők megnézték az útfelújítási munkákat, amiről részletes tájékoztatást is kaptak.

A két dél-békési útra ráfért a felújítás, hiszen siralmas állapotban voltak. Most már nem kell virágot ültetni a kátyúba (mint tették 2009-ben a kaszaperiek), november 3-ra elkészül a kaszaperi és a tótkomlósi útszakasz is. Mindkettő igen forgalmas, a megyei közút adatai szerint napi 1500-3000 közötti jármű halad rajtuk.

– Az Orosháza-Tótkomlós útszakasz esetében 14,1 km út felújítása történik meg, a kaszaperi úton a nagybánhegyesi elágazástól az orosházi elágazásig 18 km. Mindez 3,782 milliárd forintból. A beruházás gyakorlatilag összeköti a dél-békési és nyugat-békési területet, és a közlekedésbiztonság mellett a vállalkozások fellendítéséhez is hozzájárul – nyilatkozta dr. Dancsó József orosházi polgármester, és fideszes egyéni országgyűlési képviselő, aki emlékeztetett, hosszú évtizedek óta várták már a térségben élők az utak felújítását.

Virág Mihály (k) ismerteti az útépítés helyzetét Dr. Dancsó József (b) és Simonka György (j) képviselőkkel (Fotó: Melega Krisztián)

A 2008-as döntést követően 2012-ben pluszforrásért kellett folyamodni, és miután a kormány megemelte a keretösszeget 1,4 milliárd forinttal, elkezdődhettek a munkálatok.
– A következő feladat az Orosháza-Szentes útszakasz felújítása kell legyen, hiszen az iparral kapcsolatos járművek ott csatlakoznak fel az ország egyéb főútjaira. Ehhez azonban forrásokra van szükség- tért át a jövő feladataira a kormánypárti politikus.

A kaszaperi út Orosházáról a mezőkovácsházi térségbe vezet, ahol szintén várják a szalagátvágást.
– Volt, amikor kétségesnek tűnt, hogy meg tudjuk valósítani ezt a nagyszabású beruházást, de két év megfeszített munkával sikerrel jártunk. A beruházás jelentősége óriási: több, mint 30 km, rendkívül rossz állapotban lévő útszakasz újul most meg Orosháza és Mezőkovácsháza térségében – hangsúlyozta Simonka György, a mezőkovácsházi térség képviselője.

A fideszes országgyűlési képviselő kiemelte, infrastrukturális fejlesztés nélkül nem indul be a gazdaság, ezért további útfelújításokra van szükség.
– Fontos, hogy Arad és Orosháza között jó minőségű, nemzetközi út legyen, hogy Dél-Békés szívét, Orosházát ilyen minőségi utakkal kössük össze az országhatárral. Fel kell újítanunk a Medgyesegyháza felé tartó, úgynevezett dinnyés utat is, és ezt szintén össze kell kötni az országhatárral – összegezte Simonka.

A Magyar Közút Békés megyei igazgatója, Virág Mihály elmondta, a meglévő pályaszerkezet lokális cseréje történt meg a tótkomlósi és a kaszaperi úton. A rossz teherbírású szakaszokon az egész pályaszerkezetet kicserélték, a munkálatok végén pedig a teljes felület új aszfaltréteget kapott.
– Mind a két útszakasz esetében befejezés előtt áll a felújítás, a műszaki átadás-átvételi eljárás október 3-án elkezdődött, ennek a folyamata zajlik. Az utómunkálatok vannak még hátra, az útpadkák rendezése még folyik, ezért szakaszosan forgalomkorlátozásokra számítsanak az erre közlekedők – hívta fel a figyelmet Virág Mihály.

Az útbejárás alkalmat adott a képviselőknek arra, hogy a térségüket érintő utak várható felújításáról kérdezzék a megyei igazgatót. Dancsó József többek között a közút kezelése alá tartozó Aradi út és a Földvári út felújítását szorgalmazta. Az Arad – Budapest között közlekedők ugyanis Orosházán ezen az úton haladnak, emiatt ez igen forgalmas. A házak pedig beleremegnek, amikor elhajt egy-egy kamion, az itt élők szerint a házuk is a sok kamion miatt reped. Virág Mihály konkrétumokat nem mondott, kiemelte, hogy a közútkezelő is kevés pénzből gazdálkodik és hatalmas az az útszakasz, amit rendben kell tartaniuk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.