- hirdetés -

De növényeket, bútorokat csak szigorú szabályok szerint tárolhatunk a társasházak folyosóin.

A tűzvédelmi kérdésekről tájékozódhattak szerdán az érdeklődők a polgármesteri hivatal nagytanácskozó termében. Lászik Gábor tűzoltó őrnagy, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Orosházi Kirendeltsége hatósági osztályának vezetője ismertette a szabályokat. A közös képviselők, társasházi lakók folyamatosan érkeztek az előadásra, melynek végén kérdezhettek is Lászik Gábortól. Kérdés pedig volt bőven, az önkormányzat szervezte fórumot kihasználta a mintegy 60 érdeklődő, hogy információhoz juthasson, hiszen az általános tűzvédelmi szabályok betartása nem csupán kötelesség, hanem a közösség érdeke is.

Lászik Gábor ismertette a szabályokat (Fotó: Melega Krisztián)

A közös használatú folyosókon, lépcsőkön, közlekedőkön, szemétledobókban történő szabálytalan anyagtárolás tűz esetén lelassíthatja a lakók menekülését, és megnehezítik a tűzoltók munkáját. Rendkívül fontos a menekülési útvonal biztosítása, leszűkíteni tilos, az itt elhelyezett tárgyak a menekülést nem akadályozhatják.

Az Orosházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Süli Zsolt tűzoltó alezredes kiemelte, a katasztrófavédelem kiemelten fontosnak tartja, hogy tájékoztasson a társasházakra vonatkozó tárolási szabályokról. Átfogó elemzés keretében az orosházi társasházak lépcsőházait is vizsgálják, ám a cél nem a szankcionálás, hanem a figyelemfelhívás.

Érdemes is elkerülni a büntetést, mert jelentősek a tűzvédelmi bírságtételek. Például minimum 60 ezer forintos bírsággal számolhat kijáratonként az, aki a menekülésre számításba vett kijáratot oly módon szűkíti le, hogy a kiürítéshez szükséges átbocsátóképesség nem biztosított. Ha pedig a menekülésre számításba vett kijáratot, lezárják, leszűkítik oly módon, hogy a menekülő számára az nem szüntethető meg azonnal, akkor a bírság minimális összege 200 ezer forint kijáratonként. Elfér a kerékpár, babakocsi a közlekedők azon területein, ahol menekítés nem történik. A szabályokat korábban itt már összefoglaltuk, de további részleteket találsz az önkormányzat honlapján.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.