- hirdetés -

Csaknem 100 elárusítóhelyen ellenőrzött az adóhatóság a nyáron.

A nyári hónapokban a Dél-alföldi régióban csaknem száz elárusítóhelyen ellenőrizték a gyümölcsárusítás szabályszerűségét. Az ellenőrök a próbavásárlások mintegy 40 százalékában a nyugtaadási kötelezettség elmulasztását, valamint három esetben az alkalmazottak bejelentés nélküli foglalkoztatását állapították meg.

– A NAV Dél-alföldi régiójának operatív ellenőrei a nyári ellenőrzési sorozat keretében fokozottan vizsgálták az utak mentén, valamint a piacokon található árusító helyeken a nyugtaadási, valamint a foglalkoztatottak bejelentési kötelezettségének teljesítését. A hatóság célja az volt, hogy ellenőrzéseivel kiszűrje az adószám nélküli „fekete” kereskedőket, valamint a folyamatos ellenőrzésekkel biztosítsa a jogszabályok betartását – tudtuk meg Jegyinák Attilától, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága  sajtóreferensétől.

Júliusban és augusztusban mintegy száz elárusítóhelyet ellenőriztek a régióban. Tapasztalatok szerint a szezonális árusítást folytatók többsége őstermelőként, illetve kisebb arányban egyéni vállalkozóként, gazdasági társaságként folytatja ezt a kereskedelmi formát.

A vizsgálatok során egy esetben tapasztalták azt az adóellenőrök, hogy az árusítást folytató személy őstermelői, illetve vállalkozói engedély nélkül, azaz „feketén” végezte tevékenységét. Az adószám kiváltása nélkül végzett tevékenységért, akár 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot is kiszabhat az adóhatóság.

Az ellenőrök a próbavásárlások csaknem felében a nyugtaadási kötelezettség elmulasztását, valamint három esetben az alkalmazottak bejelentés nélküli foglalkoztatását állapították meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.