- hirdetés -

A személyi jövedelemadó 1 százalékára jogosult civil szervezetek aktuális feladatai.

Az idei évben is lehetőség volt arra, hogy a magánszemélyek rendelkezzenek befizetett adójuk egy-egy százalékáról társadalmi szervezetek, alapítványok, törvényben felsorolt intézmények (ún. civil szervezetek), valamint egyház vagy a kiemelt költségvetési előirányzat javára.

– A civil szervezeteket az adóhivatal a székhelycímükre kiküldött levélben szeptember 1-jéig értesítette a javukra felajánlott összeg nagyságáról, tájékoztatja a teendőkről. A szükséges nyilatkozatokat a 1237A jelű adatlapon kell megtenni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról letölthető adatlap az adóhatóság értesítésétől számított 30 napon belül postai úton, személyesen vagy elektronikus úton juttatható el az állami adóhatóság részére. A határidő elmulasztása esetén a kedvezményezett igazolási kérelmet terjeszthet elő – tudtuk meg Jegyinák Attilától, a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága sajtóreferensétől. – Az adóhatóság az adatlap és az ahhoz csatolt, a törvényi feltételek meglétét igazoló dokumentumok alapján bírálja el, hogy a kedvezményezettet megilleti-e a javára felajánlott összeg. Ha igen, akkor az adatlap beérkezésétől számított 30 napon belül kiutalja.

Idén is lehetőségük van a kedvezményezetteknek arra, hogy kivételes méltányosságból kérjék a részükre felajánlott összeg kiutalását akkor is, ha köztartozásuk miatt nem lennének jogosultak az összegre, vagy ha a 30 napos igénylési határidőt elmulasztották. Ez a kérelem az adatlapon, vagy külön íven megszövegezve is előterjeszthető. A kivételes méltányosságot az adóhatóság akkor gyakorolhatja, ha a kedvezményezett a kérelmében kifejti a méltányosságra okot adó körülményeket, ilyen lehet különösen az, ha az átutalás elmaradása súlyosan veszélyeztetné a szervezet alapvető céljainak elérését.

A 2011. évben kiutalt összegekről 2013. május 31-ig kell elszámolni. Az idén kiutalt összegekről pedig majd 2014. május 31-ig.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.