- hirdetés -

Véget ért a vakáció, ma reggel csengőszó jelezte a tanév kezdetét. Az orosházi iskolákat kérdeztük az elsősök számáról és az esetleges újdonságokról.

Az oktatási államtitkárságnak az MTI kérésére összeállított tájékoztatása szerint szeptemberben a közoktatásban 1 millió 295 ezer 800 diák kezdi meg a tanévet: az általános iskolákban 748 ezer, a gimnáziumokban 191 ezer 800, a szakközépiskolákban 227 ezer 600, a szakiskolákban pedig 128 ezer 400. Az első évfolyamos tanulók száma az általános iskolákban 100 ezer 800, a gimnáziumokban 38 ezer 900, a szakközépiskolákban 40 ezer 200, a szakiskolákban 33 ezer 900. A közoktatás rendszerében 150 ezer 100 pedagógus áll munkaviszonyban, 665-tel kevesebb a tavalyinál – adta hírül az MTI.

A tanévkezdés kapcsán az orosházi közoktatási intézményeket többek között az elsősök számáról kérdeztük, az alábbiakban összesítettük az adatokat.

A Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont középiskolája 33 osztállyal, 926 tanulóval kezdi meg a 2012-2013-as tanévet. Az induló 9. évfolyamosok 6 osztályban (4 gimnáziumi és 2 szakközépiskolai) tanulnak majd, számuk 173. Változást jelent, hogy az angol mellett ismét indul a német nyelvi speciális tanulmányi terület is, de nem indul új osztály sem a 8 évfolyamos, sem az 5 évfolyamos gimnáziumi képzésben. Az érettségi utáni szakképzésben várhatóan 72 tanuló vesz részt. A 14. évfolyamosok számviteli szakügyintéző és webmester szakon folytatják tovább tanulmányaikat. A 13. évfolyamosok esetében újdonság, hogy a két említett szak mellett a megújuló energiaforrás energetikus szakot is indíthatják, mert most van elegendő jelentkező az egyéves képzésre. A tavalyi évben végrehajtott osztályösszevonás után újabbra csak a szakképzésben kerül sor, a 13. évfolyamon a három szak tanulói egy osztályt alkotnak – sorolta Makuláné Gulicska Valéria igazgató. Pedagógus álláshelyeik száma 68, a tanév végén 170 végzős diák tesz majd érettségi vizsgát, 29 pedig szakmai vizsgát az iskolában.

Vörösmartys diákok a tanévnyitó ünnepségen (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina, Pirer Kata, Varga Pál

A Vörösmarty Mihály tagintézmény 570 tanulóval 24 osztályban kezdte meg az évet, ez a tavalyi évhez képest emelkedést mutat. A pedagógus létszám változatlanul 46, közülük 7-en áttanítanak. A tagintézmény 79 elsőse 3 osztályban kezdte meg tanulmányait. Idén is folytatják a tehetséggondozást: tavaly 212 tanuló vett részt a tehetségsávok munkájában, idén még többen fognak, hiszen újabb sávok is indultak. Az iskola idéntől hivatalosan is ÖKO iskola, ennek jegyében folytatják a környezettudatos nevelést. A Vörösmarty idén 110 éves, melyről méltóképp megemlékezik.

A Czina Sándor tagintézményben 171 diák kezdi meg az új tanévet. Az iskolában 7 osztály van, mert a 7-8. évfolyam összevont. A pedagógus álláshelyek száma 15, de jelenleg 2 tanár tartós távolléten van, helyettesítésük áttanítással történik. Szintén áttanító kollégákkal oldják meg az alacsony óraszámú felsős tantárgyak (kémia, fizika, ének) oktatását is. Az 1. és 2. osztályban iskolaotthonos formában folyik a nevelő-oktató munka, és két napközis csoportot indítanak, a tervek szerint egyet az alsós (3-4. osztályos) gyerekek részére, egyet pedig a felsős csoportnak. A Czina iskolában 27 elsős kezdi meg tanulmányait.

104 diák ült ma reggel a padokba a Rákóczitelepi iskolában és 11 tanár, megújult tantestület köszöntötte őket. Az iskolában 8 évfolyam, de 6 osztály van: az 1. és a 3., illetve a 6. és a 7. évfolyam összevont. Négy kis elsős kezdte meg az iskolát ebben tagintézményben. Itt egyébként nem újdonság a mindennapos testnevelés, hiszen az iskola évek óta eszerint tanít, a mindennapi tesit a pedagógiai program is tartalmazza.

Kardoskúton 8 osztály 57 diákjának szólt hétfő reggel a csengő, és 11 tanár állt a katedrára. Az elsősök száma 8. Az iskolában 100%-os a szakos ellátás, a hiányzó szakokat áttanításokkal oldják meg, évfolyam összevonások nincsenek.

A Székács József Evangélikus Iskolában 552 diák 12 évfolyamon 24 osztályban kezdi el az idei tanévet. Az 552 diák közül 53 elsős, 23 új kilencedikes. 48 pedagógus és 3 óraadó tanár foglalkozik a diákok oktatásával, pedagógus hiány nincs az iskolában. Az evangélikus iskola tehetségközpont és ökoiskola is egyben, a tanév során az ebből adódó feladatok ellátása sok munkát, kihívást jelent majd az iskola számára. Szintén feladatot jelent majd a közösségi szolgálat megszervezése – az új köznevelési törvény végrehajtásából adódóan az érettségi kiadásának feltétele 50 óra közösségi szolgálat. Az erről szóló igazolást először 2016-ban kérik az érettségi bizonyítvány kiadásához. Az iskola azt is tervezi, hogy alapítványi támogatással elvégzi az épület akadálymentesítését.

Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 63 tanuló kezdi meg az első évfolyamot 3 osztályban. Ebből kettő két tanítási nyelvű, egy pedig értékközvetítő és képességfejlesztő programos (ÉKP). Az iskolában 41 pedagógus dolgozik, nincs pedagógushiány. Az iskolában új nyelvi lektor segíti a nyelvoktatást.

Az Eötvös József Katolikus Iskolában 338 általános iskolás kezdte meg az évet, 16 osztályban, 32 pedagógussal. Mindkét első osztályban 17 kisdiák ült be a padokba. Fontosabb változások az új tanévben: két új kolléga kapott helyet a nevelőtestületben. Változás az étkeztetésben: az ebédet meg tudják rendelni minden igénylő számára, de tízórait és uzsonnát csak azok rendelhetnek, akik azért teljes árat fizetnek. A 2013/2014. tanévben Birkás Istvánné lesz az 1. A osztály osztályfőnöke – a társa Gombkötő Valéria, az 1. B osztály osztályfőnöke Orbánné Kovács Ilona lesz, a társa Tóthné Somogyi Mária.

A Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény az idei tanévben 17 szakmát kínál a diákoknak, 1107 diák tanul 39 osztályban.

A Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola fennállása 3. tanévét kezdte meg szeptember 3-án. 95 gyermeknek szólt a csengő, az első évfolyamra 14 tanuló iratkozott be. – Hosszú évek óta ez a legmagasabb elsős létszámunk, de intézményünk több évfolyamára is érkeztek gyerekek – emelte ki Curpásné Rosinsky Tünde taginézmény vezető. Ebben a tanévben elkezdték az értelmileg akadályozott tanulók speciális szakiskolai ellátását is, a tanulásban akadályozott 9-10. évfolyam mellett, így felölelik a sajátos nevelési igényű tanulók ellátását az óvodáskortól az előkészítő szakiskolai korig. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott iskola célja, hogy a gyerekek megkapják a megfelelő segítést, támogatást. Az intézmény dolgozói létszáma emelkedett, 12 gyógypedagógus, 2 segítő gyógypedagógiai asszisztens, 1 ápoló, 1 iskola titkár és 3 technikai dolgozó segíti a tanulók mindennapi ellátását.

A szeptember 3-án elindult tanévben a tanítási napok száma 182, a nappali oktatás munkarendje szerint működő középiskolákban és szakiskolákban 181. Az őszi szünet október 29-től november 4-ig tart, a téli szünet december 27-től január 2-ig, a tavaszi szünet 2013. március 28-tól április 2-ig. Utolsó tanítási nap 2013. június 14-e, péntek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.