- hirdetés -

Idén is végigpöfögtek a régi és új traktorok a városon, majd az új kenyér megszegése után a lódübörgés vette át a főszerepet Bogárzón.

Évtizedek óta hagyomány, hogy a Szent István napi ünnepségek sorában fontos helyet foglal el a bogárzói nemzetközi lóverseny. Idén hetedik alkalommal csatlakozott az eseményhez a Nemzetközi Gazdatalálkozó és Aratóünnep, ahol a közeli és távoli környék gazdái találkozhatnak és oszthatják meg egymással tapasztalataikat.

A program kora reggel kezdődött a belvárosban. Az Orosházi Gazdakör szervezésében a Táncsics utcán gyülekeztek a helyi és környékbeli gazdák. Van aki régi, van aki új traktorral érkezett a felvonulásra, de szép számmal akadt aki lovasfogattal állt be a sorba. A városon keresztülhaladó menetet egy teherautó platóján zenélve a Fabók László vezette Orosházi Fúvószenekar vezette.

A felvonulás végén az idei bogárzói találkozón Jakab István, az országgyűlés alelnöke, MAGOSZ elnök köszöntötte ünnepi beszédében a megjelenteket. Az új kenyeret Ördög Endre evangélikus lelkész áldotta meg, majd városunk polgármestere, Dr. Dancsó József emelkedett szólásra. Megnyitójában üdvözölte a 44. augusztus 20-i lóversenyt és a gazdatalálkozót. Mint mondta, az ünnep nem csak az emlékezés ideje, de alkalom is, mely összehozza a barátokat. Megnyitó beszéde után a városvezető megszegte az új kenyeret.

Dr. Dancsó József polgármester megszegi az új kenyeret (klikk a képre)

Ezen a délelőttön tartották a „Kárpát medencei gazdaösszefogás 2012-2020” című gazdafórumot is. Ezen a helyi és környékbeli gazdákkal ismertették a várható kilátásokat, pályázatokat és tervezett kormányzati intézkedéseket.

Profik és amatőrök nyeregben

Ezt követően a fogathajtók vették birtokba a versenypályát. Akadályhajtásban és hibaidős akadályhajtásban mérték össze tudásukat a póni és a nagylovas fogatok hajtói.

A póni fogatosok közt Sztojka Mihály, míg a nagy lovasok közt Kotolák Tamás bizonyult a legjobbnak. Kevéssel dél után jött a minden évben nagyon várt és nagyon népszerű „Polgármesterek és vendégeik fogathajtó versenyére”.  Itt a gerendási polgármester végzett az élen, megelőzve Nagykároly és Szenttamás első emberét. Dr. Dancsó József – udvarias vendéglátóként – a negyedik helyet szerezte meg.

Idén is nagy súlyt fektetett a rendező Orosházi Lovas Egyesület a közönség sportélményeken túli szórakoztatására. A Nóbik Gyula vezette Orosházi Modellező Klub és az OLE voltage csapata szórakoztatta látványos bemutatókkal a nagyérdeműt.

Remek futamokat láthatott a közönség (klikk a képre)

A délutáni program gerincét a Budapestről áthozott hivatalos Kincsem Parki futamok adták. A három ügető és egy galopp futam, a pesti pálya egyik hivatalos szpíkere, Smolovics Zoltán kommentálásával igazi izgalmakat és hamisítatlan lovi hangulatot varázsolt a bogárzói pályára.

Az ugyancsak hagyományos póni galopp zárta a nagyszerűen sikerült lovas ünnepet, melyen minden lovas sportokat kedvelő jól érezhette magát.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.