- hirdetés -

A csütörtöki küldöttgyűlésen nagy meglepetésre lemondott a május végén 5 évre megválasztott Kígyósi András. Kérdés, hogyan tovább?

A lakásszövetkezet hónapok óta hangos a különböző ügyektől. Már 2010 végén felmerült, hogy az akkori elnököt, Harmati Győzőt leváltják a lakók és a küldöttek. Erre akkor került sor, amikor a felügyelő bizottság nem fogadta el a 2010-es év elszámolását, Harmati helyét négytagú bizottság vette át. 2011 szeptemberében a korábbi elnökségi tagot, Tóth Istvánt választották elnöknek, akinek 1 hónappal később már a gázkikapcsolás ellen kellett küzdeni. Az önkormányzat 30 millió forintos gyorskölcsöne ugyan megmentette az 1200 lakót a gáz kikapcsolásától, ám a gondok továbbra is fent álltak, nem volt pénz a kasszában.

Tóth István feljelentést tett a lakásszövetkezet körül kialakult helyzet okán, a rendőrség lefoglalta az iratokat. Pár nappal később viharos küldöttgyűlésen az akkori ügyvédet is menesztették, egyre nagyobb volt a fejetlenség a szövetkezetben, néhányan teljes tisztújítást és világos beszédet követeltek.

Kígyósi András lemondott (Archív fotó: Melega Krisztián)

2012. január 27-én újabb fordulat állt be: váratlanul lemondott a nemrégiben megválasztott elnök, Tóth István. Két héttel később a küldöttek többsége Kígyósi Andrást választotta elnöknek, aki az előző hónapokban már dolgozott a lakásszövetkezetben. Kígyósi a vele készített interjúban úgy fogalmazott, az összefogásban látja az erőt, és bizakodva vág a munkába. Két hónappal később már arról számolt be, hogy elindultak a tartozások behajtásai és a szövetkezet nehezen, de működik.

Ekkor vetődött fel azonban újra a Kossuth utcai tömbházak ügye, hiszen a leomló vakolat miatt kordonokkal kellett lezárni a járdát. 2012. május 17-én újabb botrány robbant ki: néhány lakó egyfajta polgári engedetlenséget lebegtetett meg, azt mondták, nem fizetnek, ha nem kapnak válaszokat kérdéseikre és nem lesz törvényes a szövetkezet működése. A hat nappal későbbi küldöttgyűlésen már pertársasággal érkeztek az elégedetlen lakók, de óriási viták közepette a küldöttek többsége Kígyósi Andrásnak szavazott bizalmat az elnöki székben újabb 5 évre.

Az azóta eltelt hetekben a háttérben, némileg csendesebben folyt a vita. Július végén volt egy érvénytelen küldöttgyűlés, a küldöttek nem jelentek meg elég létszámban. A megismételt gyűlés augusztus 16-án volt, amiről olyan információt kaptunk, hogy váratlanul bejelentette lemondását Kígyósi András. Ezt az információt később több, egymástól független forrásunk is megerősítette.

Az este folyamán többször próbáltuk telefonon elérni Kígyósi Andrást, sikertelenül. Amint sikerül kapcsolatba lépnünk vele, természetesen módot adunk neki, hogy megindokolja döntését.

A lemondás után is tovább működik a lakásszövetkezet. Az igazgatóság tagjai mellett ügyvezető elnökként dolgozik Kígyósi, akinek mihamarabb ki kell jelölnie a tisztújító küldöttgyűlés időpontját.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.