- hirdetés -

Avagy mit ellenőriznek a fesztiválokon árusítóknál a NAV emberei?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóellenőreinek évről-évre visszatérő feladata a nyári fesztiválok és a népszerű szabadtéri rendezvények ellenőrzése. A rutinos vállalkozások és vállalkozók a korábbi évek vizsgálatai alapján már felkészülnek az ellenőrzésekre, egyes esetekben már várják a revizorok megjelenését. De mit is ellenőrizhet az adóhatóság egy alkalmilag kitelepült vállalkozásnál?

A jogszabályi rendelkezések alapján ezen értékesítési formában is fennáll az adóalanyok számla-, illetve nyugtaadási kötelezettsége, amelynek teljesítésére nem kötelező a pénztárgép használat ezen elárusítóhelyeken, még akkor sem, ha az egyes vállalkozás az egyébként működtetett üzleteiben annak használatára ott kötelezett. A papír alapú adóügyi bizonylatok azonban adóhatósági szempontból csak akkor elfogadhatóak, ha azokat a vállalkozás szigorú számadás alá vonta.

Az árusítás helyszínén a forgalmazott termékek beszerzési számláit – akár másolatban – célszerű a helyszínen tartani, mivel több hatóság is kérheti azokat.

Amennyiben a vállalkozás alkalmazottat foglalkoztat, az árusítás jellege miatt, jellemzően nem állandó munkaerővel, hanem alkalmilag oldja meg a problémát. Ebben az esetben az egyszerűsített foglalkoztatás keretén belül az alkalmi munkavállalás a törvény adta lehetőség, viszont figyelni kell arra, hogy a bejelentés időpontja a foglalkoztatás napja előtt, de legkésőbb a foglalkoztatás napján a munkavégzés megkezdése előtt megtörténjen.

Amennyiben a vállalkozások a felsorolt kötelezettségeket nem teljesítik abban az esetben akár 1 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatók.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.